OČUVANJE FRESKA

Najljepša crkva u Americi i djelo Maksimilijana Vanke

Foto: Franjo Bertović
1/3
19.02.2021.
u 12:31

Odbor neumorno radi kako bi se freske očuvale ali i dale na uvid javnosti

Ovih je dana Odbor o čuvanju freska u Hrvatskoj crkvi sv. Nikole u Millvale, u Pennsylvaniji, pustio u javnost obnovljene web stranice koje prikazuju djelo hrvatskog slikara Maksimilijana Vanke.

Odbor neumorno radi kako bi se freske očuvale ali i dale na uvid javnosti. U tu svrhu organiziraju se okupljanja i priredbe te susreti mnogih djelatnika u polju kulture te omogućuje posjete turistima da razgledavaju ovu zanimljivu zbirku koja oslikava unutrašnjost crkve.

„Moj dar Americi“ kako je to osobno rekao Vanka, doista je od neprocjenjive vrijednosti i već godinama privlači pozornost i ponos na ovog doseljenika-umjetnika koji je s kistom i bojom upozorio na socijalni poredak tadašnjeg vremena i ulogu doseljenika u izgradnji ove velike i gospodarski jake zemlje u svijetu.

Podsjetimo se na pismo tadašnjeg župnika Hrvatske crkve Alberta Žagara supruzi Margareti koja je željno čekala povratak Vanke u New York: „biti će ovo najljepša crkva u Americi, kazao mi je Makso u povjerenju“. I doista bijaše tako!

Freske izgledaju božanstveno a većinski nose poruke pravice i nade za boljim životom, dostojnim čovjeka i obiteljskog življenja. Pogledajte ih na portalu vankamurals@org.

Ključne riječi

Komentara 1

GO
goran25
19:03 22.02.2021.

Vanka konacno dobiva zasluzeno mjesto u Hrvatskoj umjetnickoj povjesti. Dugo godina je bio marginaliziran za vrijeme YU kao Hrvatski umjetnik ali nakon 1995 sve vise se pojavljuju reportaze o njegovom radu pa tako i oslikana crkva u St. Nikole u PA. Ne smijemo zaboraviti nasu povjest.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije