Đakovo

Manji porezi u Njemačkoj? Može! Ali prvo vjenčanje...

Dino Stanin/PIXSELL
21.08.2018.
u 10:07

U gradskoj upravi ovakva vjenčanja zabilježena su i tijekom (proteklog) radnog tjedna kada je održano jedno sklapanje braka, a protekle subote bio je to njihov svojevrstan rekord čemu, očito, pridonosi i vrijeme godišnjih odmora

Poput nekih prošlih vremena, kada je uz crkveno vjenčanje obvezno slijedilo i ono pred matičarom, prošlog su se subotnjeg popodneva u Maloj vijećnici Grada Đakova izmjenjivala vjenčanja jednog mladog para za drugim. Kao na pokretnoj traci, što bi se "tvorničkim" rječnikom reklo, piše Glas Slavonije.

Naime, samo prošle subote, počevši od 18 sati, u Maloj su vijećnici održana čak četiri vjenčanja, što neveliko Đakovo ne pamti već dugi niz godina, a riječ je o mladim parovima iz Đakova i Đakovštine koji su novi život i (bolji, bolje plaćeni) posao potražili u inozemstvu, najčešće u Njemačkoj i Irskoj, a u zavičaj su se vratili nakratko, samo da bi se vjenčali, a veliko svadbeno vjenčanje s crkvenim obredom tek naknadno slijedi, naravno, također kod kuće, ne u inozemstvu.

Kako su nam rekli ti novopečeni bračni parovi, vani, u Njemačkoj, život samca poprilično je skup, i to u smislu poreza i drugih davanja koje moraju dati državi. Upravo zato naši ljudi, mladi parovi, dolaze kući, u Hrvatsku, formalno se vjenčati i tako si manjim porezima i drugim smanjenjima financijski olakšati život u inozemstvu. A za novi početak u životu svaki euro itekako je bitan. Dio tih mladih parova takvo vjenčanje obavi uoči odlaska u Njemačku.

"Odete li kao par, a da niste vjenčani, u Njemačku, idete u, kako oni kažu, 'prvu skupinu', dakle prvu skupinu poreza, a to je porezna jedinica u kojoj vam jako puno skidaju s mjesečne plaće jer samci plaćaju najviši porez u Njemačkoj. Stoga su se moj sin i tada njegova djevojka, a sada naša mlada snaha u samo tjedan dana odlučili na odlazak u Njemačku, ali i na vjenčanje prije toga ovdje, u Đakovu, i to samo pred matičarom, toliko da zadovolje zakonsku formu i službeno budu vjenčani", kaže nam jedna žena iz okolice Đakova čiji je sin prošle godine, kako ona kaže, imao upravo takvo, "brzinsko vjenčanje".

"Uza sina i snahu, na njemu smo bili samo mi, roditelji, i kumovi", dodaje naša sugovornica.

"Vjenčanjem, postavši bračni par, u Njemačkoj su odmah ušli u nižu, drugu poreznu skupinu u kojoj su porezna davanja znatno manja. Sin tvrdi da mu je time razlika na plaći zasigurno od 300 do 400 eura. Dodaje da je kojim slučajem kao samac, nevjenčan, ostao u prvoj skupini, plaća bi mu bila možda oko 1100 eura, a ovako je 1580 eura", otkriva njegova majka. Mladi par novi život i posao pronašao je u okolici Pforzheima.

"U početku život i posao u novoj sredini nije bio lak, no u međuvremenu su stvari počele sjedati na svoje mjesto i sada su oboje jako zadovoljni", zaključuje ova gospođa.

U gradskoj upravi ovakva vjenčanja zabilježena su i tijekom (proteklog) radnog tjedna kada je održano jedno sklapanje braka, a protekle subote bio je to njihov svojevrstan rekord čemu očito pridonosi i vrijeme godišnjih odmora. I naš bračni par iz okolice Phorzheima naknadno planira crkveno vjenčanje s velikim svadbenim veseljem, i to nagodinu, nadaju se, s tri stotine uzvanika...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije