Od 18. do 22. srpnja 2017.

Ovogodišnje Hrvatske svjetske igre srušile sve rekorde

Hrvatske svjetske igre
Borna Filić/ PIXSELL
12.06.2017.
u 11:34

Sudionici dolaze iz Angole, Argentine, Australije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bolivije, Brazila, Crne Gore, Čilea, Danske, Ekvadora, Francuske, Hrvatske, Italije, Irske, Kanade, Makedonije, Nizozemske, Njemačke, Paragvaja

Od 18. do 22. srpnja 2017. u Zagrebu će se održati 4. hrvatske svjetske igre – amatersko sportsko natjecanje na kojem sudjeluju Hrvati i njihovi potomci iz cijelog svijeta.

Uz već tradicionalan slogan "Jedno je srce, jedna je Hrvatska", ovogodišnji događaj okupit će najveći broj sudionika do sada – njih više od 900 iz cijelog svijeta.

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, ne krije zadovoljstvo interesom koji su pobudile 4. hrvatske svjetske igre među mladim iseljenicima...

"Hrvatske svjetske igre uistinu su poseban događaj koji nas na najljepši način – kroz sport, kulturu, druženje povezuje i spaja. Okuplja nas u jedno – i matičnu domovinu, Hrvate iz Bosne i Hercegovine, hrvatsku nacionalnu manjinu i hrvatsko iseljeništvo. Impresivno je vidjeti kako s mnogo ljubavi, bez obzira na prostornu i vremensku udaljenost, naši ljudi, Hrvati raseljeni na pet kontinenata i njihovi potomci čuvaju i njeguju svoj hrvatski identitet. Znak je to duboke privrženosti domovini predaka, dokaz da Hrvatsku osjećaju svojom, na što uistinu svi možemo biti i jesmo ponosni", naglašava Milas.

"S ponosom mogu reći da su ove Igre srušile sve rekorde, kako po broju sudionika tako i po broju zemalja iz kojih dolaze natjecatelji. Nije riječ samo o sportskim nadmetanjima nego i o druženju – kako bismo jedni druge susreli, domovinu bolje upoznali i uvjerili se da naša Hrvatska nije uzaludno poznata i po drugom imenu – Lijepa Naša", ističe Vinko Sabljo, predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa, koji je suorganizator događaja.

Sudionici dolaze iz Angole, Argentine, Australije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bolivije, Brazila, Crne Gore, Čilea, Danske, Ekvadora, Francuske, Hrvatske, Italije, Irske, Kanade, Makedonije, Nizozemske, Njemačke, Paragvaja, Perua, Rumunjske, Sjedinjenih Američkih Država, Slovačke, Slovenije, Srbije, Švicarske, Švedske, Tanzanije, Velike Britanije i Venezuele te će nastupiti u 16 sportskih disciplina.

Četvrte Hrvatske svjetske igre posebne su i po velikom odazivu volontera – studentskih i udruga mladih iz Republike Hrvatske, koji će, kao svojevrsni domaćini, svojim sunarodnjacima iz 31 zemlje svijeta nastojati boravak u domovini predaka učiniti nezaboravnim.

Hrvatske svjetske igre dosad su održane dvaput u Zadru (2006. i 2010.) i jednom u Zagrebu (2014.).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije