Pomoć domovini

Nacionalna federacija Hrvata Amerike prikupila sredstva za sudionike paraolimpijskih igara

Foto: Ivan Begg
1/11
05.06.2019.
u 09:45

Nacionalna federacija doista je postala glas i snaga američkih Hrvata koji su dali veliki prilog u Americi i svijetu kod priznavanja osamostaljenja Republike Hrvatske, a zatim i kod razvoja te mlade i demokratske domovine svojih predaka

Prošlog vikenda održana je 26. godišnja skupština Nacionalne federacije Hrvata u Americi (NFCA) na kojoj su određene smjernice daljnjeg rada te izabrano vodstvo za jednogodišnji mandat. Skupština je održana u prostorijama Hrvatske bratske zajednice u Americi. Veleposlanstvo Republike Hrvatske zastupala je Lara Romano, zamjenica veleposlanika iz Washington DC-a.

Zajednica je jedna od inicijatora u osnivanju ove udruge koja je utemeljena 1994. godine, na osnivačkoj skupštini u St. Louisu. Naime, pokojni predsjednik Bernard M. Luketich i tajnik pok. John Plesh uvidjeli su važnost ovakve krovne organizacije koja bi povezala druge hrvatske organizacije u Americi zbog koordiniranog i uspješnijeg djelovanja kod prikupljanja humanitarne pomoći, širenja istine o Domovinskom ratu te zaštiti svog naroda u domovini Hrvatskoj.

Na toj povijesnoj osnivačkoj skupštini pojavila su se 54 delegata, zastupnika svojih hrvatskih organizacija, uz prisustvo drugih stotinjak ljudi koji su došli zbog podrške. Hrvatsku bratsku zajednicu zastupali su: glavni predsjednik Bernard M. Luketich, potpredsjednik Joseph M. Brigich i Edward W. Pazo, današnji glavni predsjednik Zajednice.

Nacionalna federacija doista je postala glas i snaga američkih Hrvata koji su dali veliki prilog u Americi i svijetu kod priznavanja osamostaljenja Republike Hrvatske, a zatim i kod razvoja te mlade i demokratske domovine svojih predaka.

Uslijedili su mnogi daljnji pothvati kroz tih 26 godina postojanja. U petak je organiziran domjenak sa stotinjak prisutnih, a sva prikupljena sredstva bila su namijenjena za sudionike paraolimpijskih igara u Hrvatskoj. Nacionalna federacija Hrvata Amerike organizirala je sabirnu akciju održanu u prostorijama HBZ-a koji uvijek vjerno podupire humanitarne projekte.Za vrijeme domjenka i druženja nastupio je sastav "Darijo i tamburaši" iz Pittsburgha te vokalistica Tommi Mischell iz Philadelphije. Razveselili su sve prisutne i podržali još jedan humanitarni pothvat! Veliko hvala! 

Uz nekoliko hrvatskih delicija i – graševinu, malvaziju, posip, plavac te Grgich iz Kalifornije – mnoga srca ispunjena su ljubavlju, a posebno djece s posebnim potrebama, koja se vesele olimpijskim igrama i širenju sportskog duha, kao i životne radosti.

Na skupštini je predsjednik Federacije Steve Rukavina podnio detaljno izvješće o radu u protekloj godini, ali i viziji budućnosti. Rukavina je poseban naglasak i detaljnije informacije dao o pripremi prvog zračnog leta iz njegova grada – Philadelphije i Dubrovnika, koji se priprema za 7. lipnja. Za ovaj povijesni datum i prvi izravan let American Airlinesa sve su pripreme u tijeku. Velikoj svečanost prisustvovat će mnogi uglednici Philadelphije, službenici veleposlanstva Republike Hrvatske iz Washington D.C.-ja, na čelu s veleposlanikom Pjerom Šimunovićem, te službenici Ministarstva za turizam Republike Hrvatske predvođeni tajnicima Tončijem Glavinom i Franom Matušićem.

U četvrtak 6. lipnja u 11 sati službeno će biti proglašen "Dan prijateljstva Philadelphije i Dubrovnika", a potom će uslijediti razgledavanje znamenitosti grada, uključujući St. John Neumann Museum te završiti sa svečanim prijamom za visoke goste iz Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država. Steve Rukavina posebno je istaknuo zasluge dr. Dragana Primorca i Ministarstva za turizam Republike Hrvatske za uspostavu ovog izravnog leta koji će povezivati dvije prijateljske zemlje i dva grada koji imaju dugu i zanimljivu povijest. 

Ali mnogi državni dužnosnici iz Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske dio su ovog velebnog i povijesnog pothvata koji će omogućiti mnogim Amerikancima da vide biser Jadrana – Dubrovnik te posjete malu, ali lijepu zemlju – Hrvatsku.

Zanimljiva su bila izlaganja dr. Stevena Z. Pavletića o razvoju medicinskog turizma u Republici Hrvatskoj, Vedrana Nazora o dugogodišnjim sportskim aktivnostima naših doseljenika u Americi i o mogućnosti osnivanja "Croatian Sports Hall of Fame" u Americi, Biljane Lovrinović i Geralda Skrlin o poduzetništvu u Bosni i Hercegovini. Na kraju je prikazan film Nikole Kneza o Domovinskom ratu te vojno-redarstvenoj operaciji Oluja koja je okončala obranu domovine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije