Pogledajte kako su lijepi

Hrvati u Mađarskoj obukli nošnje stare više od stotinu godina

Nošnje
Foto: Ákos Kollár
1/2
27.04.2017.
u 09:36

S oduševljenjem i zanosom otvorili su obiteljske škrinje vadeći dijelove nošnji za izložbu i ponosno se oblačeći u najljepše što imaju

U Mađarskoj žive brojne hrvatske subetničke skupine pa tako i šokački Hrvati koje neki etnografi dijele u podskupine: podravski Šokci (Kašad, Semartin), santovački Šokci (bački Šokci), mohački Šokci (Šokci iz Mohača i uže okolice) i seoski Šokci (Kozar, Lotar, Šaroš, Birjan, Belvar, Olas, Minjorod, Katolj...).

U sklopu ovogodišnjih Dana hrvatskoga jezika, u auli Hrvatskog vrtića, osnovne škole, gimnazije i učeničkog doma Miroslava Krleže, na zamisao učiteljice Vesne Velin, s velikim uspjehom prikazana je izložba i revija narodnih nošnji šokačkih Hrvata u Mađarskoj. 

Na modnoj pisti našlo se četrdesetak modela – učenika škole i njezinih djelatnika, a svi oni hrvatskih su korijena. 

S oduševljenjem i zanosom otvorili su obiteljske škrinje vadeći dijelove nošnji za izložbu i ponosno se oblačeći u najljepše što imaju.

Na pozornici su se šetali modeli u dijelovima narodnih nošnji koje su napravile Anka Gatai i Marica Matičanac. 

Gospođa Anka obukla je svoja dva unuka Davida i Romea, učenike pečuške Hrvatske škole. 

Obje su posudile svoje blago za reviju. Neke od nošnji koje su prikazane starije su više od stotinu godina. 

Reviji i njezinu uspjehu pridonijela je i glazbena pratnja školskog orkestra pod ravnanjem profesora Grge Kovača te osmišljeno i stručno vođeni program učiteljice Vesne Velin. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije