ZLATKO KESER

Dio zbirke bečke Albertine postaju i prvi radovi jednog hrvatskog slikara

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
28.11.2022.
u 12:57

Prvi put u diljem svijeta poznatom muzeju "Albertina" u Beču u njen fundus će ući i slike jednog hrvatskog slikara. To je Zlatko Keser, a svečanost će biti sutra u Beču. Nazočan će biti, između ostalih, i bivši hrvatski ministar kulture Božo Biškupić.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Austriji izvijestilo je medije da će u utorak, 29. studenog u 15:00 sati u „Habsburškim svečanim odajama/Habsburger Prunkräume“ diljem svijeta poznatog muzeja „Albertina“ u Beču, u nazočnosti veleposlanika Daniela Glunčića održati primopredaja slika renomiranog hrvatskog akademskog slikara Zlatka Kesera
 
Isti izvor navodi kako će “bečki kolekcionar dr. Alfred Brogyanyi predati ravnatelju muzeja „Albertina“ u Beču, dr. prof. Klausu Albrechtu Schröderu, tri ulja na platnu velikoga formata slikara Zlatka Kesera, iz serije „Lica“. Keserove slike bit će ujedno i prva platna nekog hrvatskog autora koje će postati dijelom bogatog  fundusa bečke “Albertine”. Primopredaji će nazočiti i  autor slika, slikar Zlatko Keser.  
 
Prilikom svečanosti primopredaje goste će pozdraviti ravnatelj muzeja prof. dr. Klaus Albrecht Schröder. O umjetniku će govoriti bivši hrvatski ministar kulture Božo Biškupić, koji je već 2009. godine imao priliku otvoriti bečku izložbu s djelima iz Zbirke Brogyanyi.  Zaključno će  govoriti i kolekcionar i prijatelj umjetnika Kesera, dr. Alfred Brogyanyi”.
 
U nastavku stoji kako “s preko 400 slikarskih i kiparskih djela hrvatskih autora, u rasponu od šest desetljeća, umjetnička zbirka "Ars Croatiae" Alfreda Brogyanyia jedna je od najvećih zbirki hrvatskog suvremenog slikarstva i kiparstva u Europi, iz koje kolekcionar Brogyanyi redovno organizira izložbe diljem Austrije. Za svoje zasluge za promicanje hrvatske umjetnosti i kulture u Austriji Brogyanyi je 2010. godine  odlikovan Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.”

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije