Katastrofalna situacija

Za 20 godina broj Hrvata u BiH, u odnosu na 2013., bit će upola manji

Zastava
Siniša Hančić/PIXSELL
19.06.2017.
u 13:12

Što se pak tiče službene statistike Federalnog zavoda za ovu godinu, demografska slika prilično je loša. U gotovo svim županijama broj umrlih veći je od broja rođenih

Broj novorođenih nešto je čime se Bosna i Hercegovina, čak i tijekom ratnih događanja, ponosila. Danas je to problem koji iziskuje pozornost i reakciju društva. 

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u prvom tromjesečju ove godine rodilo se 1450, a umrlo je 1577 osoba. Takve statistike najviše se odražavaju na najmalobrojniji narod u BiH, a to su Hrvati. 

Nedavno je i profesor dr. Stjepan Šterc s PMF-a iz Zagreba upozorio kako je u Bosni i Hercegovini demografska situacija katastrofalna, fokusirajući se posebno na hrvatsku populaciju. 

On navodi projekcije o mogućem gubitku 40 tisuća hrvatskog stanovništva u sljedećih deset godina, što implicira da će broj Hrvata u BiH za iduća dva desetljeća opasti ispod 300 tisuća ako se ništa ne poduzme. 

Prema popisu iz 1991., broj Hrvata u Bosni i Hercegovini iznosio je 760 tisuća, a 2013. oko 550 tisuća.

O većem broju umrlih od rođenih svjedoče i podaci Katoličke Crkve u BiH. Doduše, oni se odnose na prošlu godinu.

Statistike pokazuju da je broj umrlih veći od broja krštenih, a demografski pokazatelji otkrivaju kako su najviše pogođeni Tuzlanski dekanat, Sarajevski dekanat, pet župa u Zenici koje bilježe negativan prirodni prirast, kao i Banjalučka biskupija te Trebinjsko-mrkanska biskupija. Jedino je Mostarsko-duvanjska biskupija zabilježila pozitivan prirast u prošloj godini. 

Što se pak tiče službene statistike Federalnog zavoda za ovu godinu, demografska slika prilično je loša. U gotovo svim županijama broj umrlih veći je od broja rođenih. 

Komentara 5

CO
Cosinus
19:06 19.06.2017.

Kokalo, neće se Hrvati iz BiH više doseljavati u HR. Ako već idu dalje onda će u Njemačku. E sada, tko će se doseliti u HR, to ćemo još vidjeti. Možda Bošnjaci ili Srbi.

NE
Neonacionalist
05:20 20.06.2017.

Ne samo da će se u BIH do sredine ovog stoljeca vjerovatno broj Hrvata prepoloviti ako se nastave negativni trendovi nego će se i u samoj Hrvatskoj broj Hrvata znatno smanjiti možda čak i prepoloviti sa sve većim udjelom staračkogg stanovništva a to će zapravo značiti kolaps ove države , agonija već postepeno započinje.

DU
Deleted user
15:14 19.06.2017.

pa kaj zato bu broj Hrvata u Hr upola veci jer se budu svi doselili k nama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije