Radionica

Kreativni razvoj djece i mladih u Beču

Beč
Foto: Snježana Herek
1/2
06.03.2018.
u 09:46

Voditeljica bečke kreativne radionice napomenula je da su u planu i edukativne ekskurzije te suradnja sa sličnim udrugama u Austriji i Hrvatskoj

"Kreativni razvoj djece i mladih na hrvatskom jeziku" naziv je cjelogodišnje radionice otvorene u Hrvatskom centru gradišćanskih Hrvata u Beču koju vodi Adrijana Markon Jurčić, profesorica hrvatskog jezika i književnosti iz Zagreba.

Riječ je o radionici kreativnog izražavanja na području umjetnosti i medijske kulture: književnosti, filma, kazališta, radija, stripa i fotografija. Program izvode profesori hrvatskog jezika i književnosti u suradnji sa stručnjacima na pojedinim područjima.

"Cilj nam je da se djeca i mladi u svim aktivnostima služe hrvatskim ili gradišćanskohrvatskim jezikom, obogaćuju svoj rječnik, razvijaju vještine govora i pisanja te ljubav prema hrvatskoj književnosti i kulturi", rekla je prof. Markon Jurčić, dodavši kako je radionica tek na početku rada: "U planu je da polaznici pišu kratke priče, vlastite putopise, dnevnike, pisma, poeziju, kratke forme primjerene uzrastu i interesima djece i mladih. Snimat će kratke filmove, učiti o osnovama animiranog filma, producirati radijske priloge, intervjue i reportaže, smišljati i izvoditi razne scenske igre i recitacije, izrađivati fotostripove, dnevnike i putopise te postavljati izložbe fotografija i likovnih radova".

Voditeljica bečke kreativne radionice napomenula je da su u planu i edukativne ekskurzije te suradnja sa sličnim udrugama u Austriji i Hrvatskoj.

"Važno nam je da djeca i mladi razvijaju osjećaj vrijednosti hrvatskog jezika i vlastitih kreacija, uče kreativno misliti i grade samopouzdanje", naglasila je naša sugovornica, zahvalivši gradišćanskim Hrvatima na njihovom interesu i "širom otvorenim vratima" za organizaciju ove radionice.

A što se tiče gradišćanskih Hrvata i Hrvatskog centra u Beču, svi oni koji su došli u kontakt s njihovom tajnicom Gabrijelom Novak-Karall, kuratorom Petrom Tyranom i predsjednikom Tiborom Jugovićem, ali i svima ostalima, dobro znaju koliki napor ulažu da se hrvatski i gradišćanskohrvatski jezik, kultura i tradicija ne samo održe nego i dalje razviju u višejezičnom austrijskom prostoru. 

Potvrda tome je, između ostalog, i radionica za "Kreativan razvoj djece i mladih na hrvatskom jeziku". Program je namijenjen djeci i mladima, a održava se petkom u Hrvatskom centru u Beču u dvije skupine. Od 15 do 16.30 sati srednjoškolska skupina (od 11 do 18 godina), a od 16.30 do 18 sati predškolska i osnovnoškolska skupina (od četiri do šest godina i od šest do deset godina).  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije