proslava

20 godina unijanskog Ženskog kluba u New Yorku

20 godina unijanskog Ženskog kluba u New Yorku
Hrvatska matica iseljenika
16.12.2017.
u 13:25

Tijekom večere, plesači „Hrvatske ruže“ u autentičnim su nošnjama otplesali Stari Roso. Njihova izvedba u New Hyde Park Innu na Long Islandu digla je sve na noge

Godine 1997. skupina poduzetnih žena, rođenih otočanki ili porijeklom iz unijske zajednice u New Yorku, osnovala je Ženski klub Unije. Čuvale su tako baštinu i održavale prijateljstvo u zajednici. Prvi odbor činile su predsjednica Rose Maracic, potpredsjednica Silvana Pillepich Peros, blagajnica Marina Forenbahera, tajnica Ledis Gazic i povjesničarka Vera Fabris, objavljeno je na stranici Hrvatske matice iseljenika.  

Ženski klub organizirao je otada jadrinjske svečane plesove i ručkove za prikupljanje sredstava.

Procjenjuje se da nekoliko tisuća ljudi porijeklom s Unija trenutno živi u SAD-u, a Unijana ima i u Italiji, Kanadi, Argentini i Australiji. Na hrvatskom otoku se još uvijek 30. studenoga slavi Dan sv. Andrije, ali Jadrinja se danas slavi i na Long Islandu, New York.
Ove godine ples Jadrinjske večere obilježila je 20. obljetnica Ženskog kluba Unije.

Pod vodstvom predsjednice Kluba Doris Karčić i Upravnog odbora, koji čine Pierina Radoslovich Ames, potpredsjednica Clare Radoslovich Sipic, blagajnica Stephanie Blum i tajnica i povjesničarka Ledis Gazic. Događaj koji je održan u New Hyde Park Innu na Long Islandu okupio je nekoliko stotina ljudi, a Unijani su došli iz New Yorka, New Jerseyja i Connecticuta, ali i iz Gruzije, Idahoa, Rhode Islanda, Kanade, pa čak i Australije. 

Pierina Ames montirala je video s prizorima slavlja prethodnih godina i slikama s otoka. Organizirana je i tombola, a prodajom kalendara, šalica i suvenira Elizabeth Carcich prikupila su se znatna novčana sredstva za otočku kapelicu Vela Gospa na Rimskom putu, cesti za Maracol. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije