Lijepa priča

Zvuci tamburice održani u kanadskom Londonu. Plesni podij bio je pun, unatoč lošem vremenu

Foto: Franjo Bertović
1/9
23.08.2019.
u 10:39

Mnogi zborovi iz Kanade i Amerike gostovali su na Zvucima tamburice nekoliko puta, a Odrasli tamburaški zbor "St. George" iz Cokeburga neizostavno, svake godine

Prošlog vikenda održana je proslava 25. obljetnice ljetnog miniFesta "Zvuci tamburice" u Londonu (Ontario).

Ovaj ljetni događaj utemeljen je 1994. godine tijekom dolaska glavnog predsjednika Hrvatske bratske zajednice Bernarda M. Luketića i njegove "St. George" Junior i Odrasle tamburice iz Cokeburga u St. Thomas i London. 

Njihov nastup na Godišnjem pikniku odsjeka 530 "Ogulin" s Folklornim ansamblom "Dubrovnik" Hrvatske crkve "Sveti Leopold Mandić" razveselio je sve prisutne zbog tamburaške glazbe, folklora i lijepih narodnih nošnji. 

To je nadahnulo odbornike odsjeka 530 HBZ-a da nastave tim koracima i čuvaju hrvatsku kulturnu baštinu te je prenose na nove naraštaje i svoje kanadske i američke prijatelje.
 
Na prvoj sjednici razmotrena su događanja s održanog piknika te je donesena čvrsta odluka da se nastavi, svake godine, s tako bogatim kulturno-umjetničkim programom. Također je donesena odluka da se to godišnje okupljanje i slavlje kulturne baštine vodi pod imenom "ljetni miniFesta Zvuci tamburice". Sljedeće godine, 1995., Zvuci tamburice nadmašili su sva očekivanja. Program je bio bogat, sveta misa u hrvatskoj crkvi obogaćena je zvucima tamburice na kojoj su nastupili glazbeni direktori pojedinih tamburaških zborova, a na crkvenom zemljištu za ljetne zabave okupila se gotovo cijela hrvatske zajednica iz St. Thomasa i Londona. Nije izostao ni Tamburaški zbor "Sv. Juraj" (St. George) iz Cokeburga na čelu s predsjednikom Luketichem. Mnoštvo razdraganog naroda uživalo je u tamburaškoj glazbi i folkloru! Tako je stvoren temelj i brz uspon ove priredbe jednostavno nije mogao biti zaustavljen.

Kroz 25 godina ovdje su nastupili mnogi zborovi iz Amerike, Kanade i naše domovine Hrvatske. Živa su nam sjećanja na mnoge od njih. Na Zvucima tamburice iz Hrvatske su nastupili: "Ravnica" i Marta Nikolin, "Hrašćanski čestitari", VIS "Tajna" i Vlado Smiljanić, "Berde Band" i Stjepan Jeršek Štef, "Mladih šest" i Marija Pavković te Željko Barba, "Đakovačka zvona" i Zrinka Posavec, "Patria" i Marta Nikolin, "Podravski mužikaši", "Patria" i Jelena Martinčević, "Kristali" i Blanka Došen, "St. Cecily" i Šima Jovanovac te Maja Zeko, "Širok šor" i Boris Ćiro Gašparac te Ana Jukić, "Berde Bend" i Viktorija Kulišić, "Slavonija Band" i Stjepan Jeršek Štef, "Garavuše" i Željko Lončarić Žec te Antun Nikolić Tuca, "Dyaco" i Gordana Ivanjek, "Džentlmeni" i Stjepan Jeršek Štef te Mia Dimšić, "Kas" i Igor Delač, "Bosutski bećari" i Marija Pavković Snaša te Šima Jovanovac, "Šarmeri" i Vlatka Kopić Tena, "Vranac" i Adrijana Baković.

Iz Kanade: "Dubrovnik", "Šokci" s Ivicom Hajsanom i Andrijom Kupecom, "Zlatni Pajdaši", "Hrvatsko srce", "Veseli Hrvati", "Kolo i Tamburica Bl. Kardinala Alojzija Stepinca", "Sveti Juraj", "Živa grana Hrvatske", "Seoski lopovi" i "F.E. Hrvatski korijeni".

Iz Sjedinjenih Američkih Država: Odrasli i omladinski ansambl "St. George", "Nova Nada", "Žumberčani", "Zvuci domovine Hrvata Korduna", "Kraljica Katarina", "Penn-Sambles", "Sacred Heart Tamburitzans" i "Zabava". 

Mnogi zborovi iz Kanade i Amerike gostovali su na Zvucima tamburice nekoliko puta, a Odrasli tamburaški zbor "St. George" iz Cokeburga neizostavno, svake godine. Oni su glavni "krivci" za prijateljsku suradnju između odsjeka 530 "Ogulin" iz St. Thomasa i odsjeka 354 "St. George" iz Cokeburga. Dokazali su i pokazali, da udaljenost od 645 kilometara ne čini nikakve prepreke za suradnju i istinsku potporu kod slavlja i čuvanja hrvatske kulturne baštine, domoljublja i bratske suradnje.

Proslava 25. obljetnice započela je u subotu 17. kolovoza s "Piknikom dobrodošlice", a nastavljena je u nedjelju sa svetom misom u 11 sati, koju je služio fra Jozo Grubišić uz pjevački i tamburaški zbor. U ovogodišnjem program sudjelovali su: Nova Nada iz Detroita, St. George iz Cokeburga, Kolo i tamburica bl. A. Stepinca iz Windsora, Sveti Juraj iz Hamiltona i Zabava iz Pittsburgha. Tamburaški sastav zabava svirao je za ples i razonodu. 

Plesni podij bio je pun plesača i kolo igrača čak uz nalete olujnog vremena. To je i najbolji kompliment ovim tamburašima koji su doista svirali za srce i dušu!    

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije