Službeni posjet

Milas u Australiji: Važno je očuvati hrvatski jezik

Foto: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
1/11
03.10.2017.
u 09:19

Na otvorenju izložbe fotografija Foto kluba Zagreb "Hrvatska danas" i višestruko nagrađivane kazališne predstave "Wild Violet" u izvedbi Josipe Draisme u Campbelltownu, državni tajnik Milas napomenuo je kako je uloga našeg iseljeništva u očuvanju hrvatske kulturne baštine posebno važna

Službeni posjet Hrvatima u Australiji državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava započeli su prošli tjedan u Perthu, gdje su se sastali s Antonijom Tonyjem Krstičevićem, sadašnjim zastupnikom, i Ljiljanom Ravlić, bivšom zastupnicom u parlamentu Zapadne Australije.

Dvojac se sastao i s našim iseljenicima te predstavnicima hrvatskih udruga koje djeluju u Perthu. 

Tijekom drugog dana službenog posjeta, Milas i Penava održali su sastanak s gradonačelnikom Cocburna Loganom Howlettom. Grad Cockburn poznat je po tome što su njegove brojne ulice, parkovi i trgovi nazvani po hrvatskim iseljenicima koji najvećim dijelom dolaze s otoka Korčule i Šolte. Nakon sastanka s gradonačelnikom Howlettom, delegacija iz domovine posjetila je Hrvatski katolički centar sv. Ane te je sudjelovala na Vukovarskoj večeri u Hrvatskom klubu Freemantle.
 
Sljedeći dan dvojac je posjetio Canberru gdje je sudjelovao na Gala večeri 43. nogometnog turnira klubova cijele Australije i Novog Zelanda. Hrvatsko izaslanstvo posjetilo je i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Canberri, čiju je zgradu hrvatska zajednica poklonila domovini, što je jedinstven primjer u svijetu.
 
Tijekom četvrtog i petog dana Milas i Penava bili su Hrvatskom katoličkom centru i crkvi Gospe Velikog hrvatskog zavjeta u Sydneyu te Hrvatskom katoličkom centru Marije Kraljice Hrvata u Wollongongu. Tom prigodom Zvonko Milas zahvalio je hrvatskoj Katoličkoj Crkvi na doprinosu u očuvanju hrvatskog jezika, kulture i identiteta u svijetu: "Vaše poslanje ukorijenjeno je u hrvatsku prošlost, ali i budućnost, te vam uime Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske od srca na tome zahvaljujem."
 
Na otvorenju izložbe fotografija Foto kluba Zagreb "Hrvatska danas" i višestruko nagrađivane kazališne predstave "Wild Violet" u izvedbi Josipe Draisme u Campbelltownu, državni tajnik Milas napomenuo je kako je uloga našeg iseljeništva u očuvanju hrvatske kulturne baštine posebno važna: "Stoga vas pozivam da stvarate hrvatsku umjetnost, da je podržavate kako bi hrvatska kultura bila prepoznata ne samo kao dio vrhunske europske, već i svjetske kulture.  A Vlada Republike Hrvatske podržavat će taj uzajamni trud."

George Brticevic, gradonačelnik grada Campbelltowna i pripadnik drugog naraštaja hrvatskih iseljenika u Australiji, prisustvovao je ovom značajnom kulturnom događaju.

Hrvatsko izaslanstvo sastalo se i s hrvatskim gospodarstvenicima, članovima Australsko-hrvatske gospodarske komore.

Prema posljednjem popisu stanovništva, u Sydneyu živi oko 60 tisuća Hrvata. Organizirani su u brojne klubove, društva, folklorne grupe i crkve. Važno je naglasiti da su prvi Hrvati ovdje došli sredinom 19. stoljeća.

Hrvatski useljenici uvelike su pridonijeli napretku Sydneya i Australije tako što su među prvima otvarali vinarije i zadruge.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije