Godina kulture

Zlatko Keser do kraja godine izlaže u Beču

Zlatko Keser
Foto: Petar Tyran
1/3
28.09.2017.
u 09:44

Sjajno organiziranu izložbu i kulturnu promociju hrvatske umjetnosti "začinila" je hrvatska glazba i kulinarski specijaliteti

U sklopu Godine kulture Austrija – Hrvatska 2017., u poslovnom prostoru poznate bečke tvrtke Wohninvest, otvorena je izložba likovnih radova poznatog hrvatskog suvremenog umjetnika i akademika Zlatka Kesera. 

Riječ je o desetak njegovih ulja na platnu većeg formata iz opsežne zbirke "Ars Croatice" uglednog austrijskog kolekcionara i financijskog stručnjaka Alfreda Brogyanyija, dokazanog hrvatskog prijatelja i promicatelja našeg umjetnosti.

Brogyanyi je glavni organizator i kustos bečke izložbe, organizirane u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Austriji, Udruženjem austrijskih financijskih upravitelja i Društvom revizora i poreznih savjetnika.

Gosti, kojih je bilo 120, i uzvanici iz austrijskog političkog i kulturnog života, među kojima je bio i veleposlanik Johannes Peterlick iz Kulturne sekcije Ministarstva za Europu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije i rektorica austrijske Akademije likovne umjetnosti Eva Bumlinger, mogli su čuti kako je Brogyanyi upoznao Zlatka Kesera. Organizator je istaknuo kako ga je privukao snažan umjetnikov izričaj i kolorit, napomenuvši da su Keserove slike "trajno aktualne".

Goste je uz Brogyanyija, koji je zahvalio hrvatskom veleposlanstvu u Beču na čelu s veleposlanicom dr. Vesnom Cvjetković što je upravo ova izložba uvrštena u program Godine kulture Austrija – Hrvatska 2017., pozdravio i domaćin izložbe, izvršni direktor Wohninvesta Robert Fotter. 

Fotter je izrazio zadovoljstvo ulaskom hrvatske umjetnosti u poslovne prostore ove bečke tvrtke i izrazio spremnost za daljnju suradnju.

Predstavnica Veleposlanstva Republike Hrvatske u Austriji i savjetnica za gospodarstvo Tatjana Mrvoš nazočnima je predstavila program Godine austrijsko-hrvatske kulture, osvrnuvši se na cijeli niz kulturnih događaja i priredbi koje su već održane ili će se održati do kraja ove godine.  

Naglasila je obostranu važnost promicanja hrvatske kulture u Austriji i austrijske u Hrvatskoj, posebno ukazavši na zajedničke projekte s austrijskim kolekcionarom Brogyanyijem, koji je za unapređenje austrijsko-hrvatske suradnje 2010. godine dobio visoko hrvatsko državno odlikovanje Marko Marulić.

Sjajno organiziranu izložbu i kulturnu promociju hrvatske umjetnosti u Beču "začinila" je hrvatska glazba i kulinarski specijaliteti. Izložba se može razgledati do kraja ove godine.

Zlatko Keser rođen je 1942. godine u Zagrebu, gdje je 1967. diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti te od 1967. do 1969. polazio postdiplomski studij. Docent na ALU postaje 1986., izvanredni profesor 1991., a 1995. i redovni profesor. Nakon umirovljenja 2014. godine je profesor emeritus. Od 2001. redoviti je član HAZU-a. Višestruko je nagrađivan (22), a dobitnik je i Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo 2015. godine.    

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije