Prvi susret klapa

Ženska klapa Dišpet sudjelovala na Prvom susretu klapa u Argentini

15.12.2017.
u 11:22

Ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa u Omišu vjeruje da je ovaj susret klapa početak duge i bliske suradnje

Nakon dugo iščekivanog putovanja, klapa Dišpet vratila se u Zagreb, grad u kojem vrijedno djeluje već gotovo dva desetljeća. Povod desetodnevnom putovanju bio je Prvi susret klapa koji se od 21. do 25. studenoga održavao u Argentini, a na koji su doputovali još i trostruki i aktualni laureati Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, muška klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog te muška klapa HKM Croatia iz Münchena koja već 12 godina djeluje u ovom sastavu njegujući klapsku pjesmu u Münchenu.

Vrijedne klape domaćini, muška klapa BA i ženska klapa Valovi, realizacijom ovog hvalevrijednog susreta sigurno su ostvarili jednu od svojih želja – da pjesmom premoste Atlantik te se na još jedan način povežu s domovinom svojih pradjedova čiju dalmatinsku klapsku pjesmu njeguju već godinama.

Središnji događaj susreta bio je zajednički koncert svih klapa u prepunom kazalištu Teatro Regio u Buenos Airesu. Mnogobrojna je publika u popunjenom kazalištu tijekom dvosatnog glazbenog doživljaja imala prilike uživati u pomno biranim, tradicionalnim a cappella točkama, isprativši svaku izvedbu velikim aplauzom i pokojom suzom. Ne treba napominjati da su koncerti bili prožeti dubokim emocijama, osobito prvi koji je nakon posljednje i zajedničke pjesme završio dugim pljeskom publike na nogama, uz brojne ovacije.

U nimalo manje emotivnom koncertu, koji se održao već sljedeći dan u crkvi San Agustin, također u Buenos Airesu, isprepletale su se moćne harmonije dviju renomiranih klapa iz Hrvatske, klape Dišpet i Vinčace, u kojima je uživala i hrvatska i argentinska publika čuvši 20-ak izvrsnih izvedbi iskonske klapske glazbe.

Klape BA, Vinčace i Croatia održale su i koncerte u Córdobi i Rosariju, dok su ženske klape zatvorile manifestaciju zajedničkim koncertom u San Antoniju de Arecu, nedaleko od Buenos Airesa, gradiću specifične seosko-stočarske tradicije (poznati "gauchosi"). Po dolasku u gradić, djevojkama su doček priredili članovi hrvatske zajednice koji uglavnom slabo govore hrvatski jezik, no osjećaju se povezanima s Hrvatskom, često je posjećuju ili pak planiraju u sklopu studentske razmjene provesti određeno vrijeme u pradomovini.

''U prilog važnosti ovog velikog događaja za Hrvate u Argentini i gostujuće klape valja istaknuti i nazočnost ravnatelja Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, prof. Mije Stanića, koji je s predsjednicom udruge Coro Croata Jadran, ujedno i članicom klape Valovi Jelenom Nadinić, potpisao sporazum prema kojem će se nastaviti tradicija suradnje s klapama iz iseljeništva''.

Predsjednica udruge Jelena Nadinić ističe kako je ovaj susret za obje strane bio veliko otkriće:

''Prvi put se dogodilo da je jedna ženska klapa stigla na argentinsko tlo. I dok se na lokalnim nastupima 'Valovi' ističu svojim određenim tipom pjevanja i repertoarom, ovo je bila prva prilika da se mjerimo s onom klapom koju gledajmo kao primjer i zajedno dijelimo pozornicu – zaista ostvarenje našeg sna! Prisutnost ravnatelja Omiškog festivala svakako je motivirajuća za sve klape, osobito sporazum o suradnji koji otvara nove mogućnosti za klape iz dijaspore te poboljšanu interakciju.''

Ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa u Omišu vjeruje da je ovaj susret klapa početak duge i bliske suradnje:

''Brojna zajednica Hrvata u Argentini vrlo je aktivna u očuvanju hrvatskog identiteta te, unatoč velikoj udaljenosti od domovine i činjenici da su neki članovi pripadnici već treće generacije Hrvata rođenih u Argentini, iseljenici vrlo dobro poznaju hrvatski jezik i održavaju bliske veze s domovinom, što je zalog očuvanja hrvatskog identiteta i u budućnosti, a Prvi susret klapa u Argentini svakako ide tome u prilog. Očekujem da se zajednici Hrvata u Argentini i Festivalu dalmatinskih klapa Omiš kao nositelju, čuvaru i promotoru hrvatskog identiteta kroz klapsko pjevanje otvore mogućnosti da se raznovrsnim zajedničkim kulturnim projektima ostvare mnogobrojni ciljevi i poveznice od zajedničkog interesa za domovinsku i iseljenu Hrvatsku'', istaknuo je ravnatelj.

Klapa Dišpet s putovanja se vratila puna dojmova.

''Presretne smo i počašćene što smo bile pozvane! Sigurne smo da će ovaj događaj i ostvarena suradnja biti bitan dio klapske povijesti. Posebno smo zadovoljne što je reakcija međunarodne publike nedvosmisleno potvrdila da klapsko pjevanje nije samo lijep način čuvanja tradicije nego i iskrena umjetnost razumljiva svuda, bez obzira na porijeklo i granice.''

Nakon što su dišpetože krajem lipnja ove godine izdale, a potom u listopadu i promovirale svoj peti nosač zvuka „Došlo vrime“, zaista je došlo i njihovo vrijeme da izričaj koji uspješno njeguju gotovo dvadeset godina promoviraju sve više izvan granica Lijepe Naše.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije