Beč

Željka Caparin-Vučur ostaje na čelu Matice hrvatske u Austriji

Snježana Herek
22.02.2019.
u 09:15

Na kraju sjednice novoizabrana predsjednica predstavila je program Matice hrvatske Austrije za 2019. godinu, koji uključuje i suradnju s Hrvatskim centrom u Beču i veleposlanstvom Republike Hrvatske u Austriji

Na izbornoj sjednici održanoj u srijedu navečer u Hrvatskom centru u Beču, Matica hrvatska u Austriji ponovno je za predsjednicu izabrala dr. sc. Željku Caparin-Vučur, pijanisticu, komornu glazbenicu i muzikologinju, i to jednoglasno.

Predsjednica Caparin-Vučur istaknula je sve aktivnosti koje je Matica Hrvatska u Austriji organizirala od posljednje izborne skupštine 2017. godine do danas.

"Riječ je o nizu predavanja, koncerata te raznih drugih skupova i priredbi, no posebno smo ponosni na četiri naše priredbe održane u sklopu Godine kulture Hrvatska – Austrija 2017. godine. Za te četiri priredbe i predavanje dr. sc. Irene Kraševac o najpoznatijem austrijskom slikaru Gustavu Klimtu i alegorijskim slikama Gustava Klimta, Ernsta Klimta i Franza Matscha u Hrvatskom narodnom kazalištu u Rijeci, dobili smo potporu i austrijskog ministarstva za Europu, integraciju i vanjske poslove", rekla je Caparin-Vučur, posebno naglasivši odličnu suradnju s veleposlanstvom Republike Hrvatske u Austriji te hrvatskim i gradišćansko-hrvatskim udrugama u toj zemlji.

"Neizmjerno smo zahvalni Hrvatskom centru gradišćanskih Hrvata u Beču koji nam za naše priredbe i projekte daje na raspolaganje svoj prostor. Bez njih teško bi bilo realizirati sve te Matičine aktivnosti", napomenula je predsjednica Matice hrvatske.

Nakon što je jednoglasno prihvaćeno financijsko izvješće i razriješeno staro predsjedništvo Matice hrvatske u Austriji, izabrano je novo za sljedeće dvogodišnje razdoblje u sastavu: dr. sc. Željka Caparin-Vučur (predsjednica), dipl. ing. Miroslav Cvar (prvi dopredsjednik), dipl. ing. Marija Kirchner (drugi dopredsjednik), mag. Zvonimir Vučur (tajnik), sopranistica Marija Livajušić (rizničarka), dipl. ing. Mira Gattin (kontrolor), Ivana Debeljak (kontrolor) i mag. Ana Stojević (Časni sud).

Prvi dopredsjednik Matice hrvatske u Austriji, dipl. ing. Cvar u svom obraćanju prisutnima istaknuo je da je, kao i u prošlom mandatu, riječ o "mladom vodstvu, mladim snagama koje Maticu vode k svijetloj budućnosti".

Jednoglasno izabrana predsjednica zahvalila je na podršci.

"Velika mi je čast voditi Maticu hrvatsku u Austriji, ali i odgovornost, jer smatram da je svrha Matice u Hrvatskoj i Austriji promicanje identiteta, kako nacionalnog tako i kulturnog", naglasila je Caparin-Vučur, dodavši: "Brojni predavači, intelektualci koji nam dolaze i drže predavanja, vrhunski su stručnjaci, svaki na svom području. Stoga je bitno da ih ovdje u Austriji promoviramo i pokažemo bogatstvo tema kojima se bave. Ta suradnja do sada je bila uspješna, a visoko motivirani stručnjaci i nama su poticaj u radu da bi Matica, kao jedna od najuglednijih i najvažnijih hrvatskih kulturnih institucija, još više pridonosila općem društvenom razvitku".

Na kraju sjednice novoizabrana predsjednica predstavila je program Matice hrvatske Austrije za 2019. godinu koji uključuje i suradnju s Hrvatskim centrom u Beču i veleposlanstvom Republike Hrvatske u Austriji.

Dr. sc. Željka Caparin-Vučur rođena je 1985. godine u Zagrebu. Dobitnica je više nagrada i priznanja u Hrvatskoj i inozemstvu, između ostalih i "Večernjakove domovnice" 2012. godine za najpopularniju hrvatsku glazbenicu u inozemstvu. Na Sveučilištu za glazbu i izvedbenu umjetnost u Beču 2017. obranila je doktorsku disertaciju na temu "Blagoje Bersa u Beču". Udana je za tajnika Matice hrvatske Austrije mag. Zvonimira Vučura, a prošle godine postali su roditelji maloga Gabrijela.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije