Još 15 jezika

Zbog sve više naših doseljenika, bundestag.de dostupan i na hrvatskom jeziku

Screenshot
25.09.2019.
u 21:11

U ovom trenutku u Njemačkoj po službenim podacima Saveznog ureda za statistiku živi 395 665 hrvatskih državljana

Nakon engleskog, francuskog i arapskog, ubuduće će se na stranicama "bundestag.de" temeljne informacije o radu zastupnika, održavanju saveznih izbora za Bundestag, načinu na koji se donose njemački zakoni te o posjeti (obilasku) zgrade Reichstaga, moći pročitati i na još 15 jezika – među njima i na hrvatskom, piše Deutsche Welle.

Bundestag će informirati i na bugarskom, kineskom, danskom, grčkom, talijanskom, nizozemskom, poljskom, portugalskom, rumunjskom, ruskom, srpskom, španjolskom, češkom i turskom, stoji na internetskoj stranici Njemačkog parlamenta.

Osim što će zainteresirani korisnici internetskih usluga Bundestaga dobiti uvid u funkcioniranje njemačke parlamentarne demokracije, oni će se moći informirati (i planirati) posjet zgradi Bundestaga koja je jedan od najposjećenijih ciljeva turista koji navrate u Berlin. Na spomenutim jezicima će ubuduće biti na raspolaganju i prigodne info-brošure.

"S ovom ponudom mi reagiramo na brojne želje naših gostiju", izjavio je predsjednik Bundestaga Wolfgang Schäuble, dodavši kako se u inozemstvu jako cijeni prije svega transparentnost Njemačkog parlamenta.

Zašto hrvatski?

A tu transparentnost je Bundestag demonstrirao i objavom kriterija na temelju kojih se izabralo baš tih 15 "novih" jezika – riječ je o "susjednim zemljama, najvećim skupinama doseljenika i svjetskim jezicima", objavio je Bundestag na svojoj web-stranici.

Već godinama je iseljavanje hrvatskih državljana u Njemačku na konstantno visokoj razini – a nakon donošenja novog zakonskog paketa kojim se olakšava doseljavanje radne snage i iz zemalja koje nisu članice EU-a, stručnjaci u idućim godinama očekuju dodatni porast doseljavanja srpskih državljana.

U ovom trenutku u Njemačkoj po službenim podacima Saveznog ureda za statistiku živi 395 665 hrvatskih državljana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije