Dva desetljeća vizije

Završila Napretkova akademija u Beču

Foto: HKD Napredak Austrija
1/6
28.08.2018.
u 09:36

Ono što je posebno privlačno za polaznike Akademije jest da uz intenzivno učenje njemačkog jezika, koje je u središtu događanja, mogu ne samo mnogo toga naučiti o povijesti i kulturi Beča nego im organizator u slobodno vrijeme nudi i bogat znanstveno-kulturni program

Svečanim uručenjem diploma u prestižnom bečkom Kursalonu krajem prošlog tjedna u Beču završila je Napretkova 20. ljetna akademija učenja njemačkog jezika.

Kako su nas izvijestile Ivana Jurić i Anita Divković, diplome je polaznicima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore te Srbije uručio Zoran Iljkić, predsjednik HKD-a Napredak Austrija. 

U svom obraćanju prisutnima Iljkić je zahvalio polaznicima Akademije na ukazanom povjerenju, kao i sponzorima projekta na podršci.

Akademija je za srednjoškolce i studente trajala dva, odnosno tri tjedna, a intenzivni tečaj njemačkog jezika 40, odnosno 60 sati. Jamac da se u Beču može mnogo toga naučiti bilo je organizirano učenje u tri skupine polaznika (10 do 15 polaznika po skupini), ovisno o stupnju njihova znanja njemačkog.

Ono što je posebno privlačno za polaznike Akademije jest da uz intenzivno učenje njemačkog jezika koje je u središtu događanja, mogu ne samo mnogo toga naučiti o povijesti i kulturi Beča nego im organizator u slobodno vrijeme nudi i bogat znanstveno-kulturni program.

Tako su polaznici Ljetne akademije i ove godine imali priliku posjetiti brojne kulturno-povijesne znamenitosti i turističke atrakcije Beča. Između ostalih dvorac Schönbrunn, bivšu carsku palaču Hofburg, katedralu sv. Stjepana, dvorac Belvedere, Bečku gradsku vijećnicu i austrijski savezni parlament, brojne muzeje, vidikovac Kahlenberg...

Na programu je bio i tzv. Company day, u čijem su sklopu polaznici imali priliku posjetiti razne austrijske koncerne, tvrtke i institucije, među kojima i Bečku gospodarsku komoru, te se susresti s ljudima iz političkog, gospodarskog i kulturnog života Beča, ali i s diplomatima tijekom posjete veleposlanstvima Republike Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

Sve u svemu, kako se moglo čuti na domjenku upriličenom nakon podjele diploma, učenje i posjet Beču za polaznike je bio nezaboravan doživljaj koji krase brojna sklopljena prijateljstva i, naravno, pun spremnik novostečenog znanja njemačkog jezika s kojim se vraćaju u svoje domovine. 

I ono što na kraju posebno treba istaknuti jesu dva više nego hvalevrijedna desetljeća Napretkove ljetne akademije u Beču, s kojom se nastavlja ostvarenje ciljeva Središnjice iz daleke 1902. godine u Sarajevu. A to su ponajprije obrazovanje mladih naraštaja i njihovo upoznavanje s drugim narodima i kulturama.

Akademiju su organizirali: HKD Napredak Austrija-glavna podružnica Beč, Fond za stipendiranje "Ivan Franjo Jukić" i Napretkova Središnjica u Sarajevu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije