Predstavljanje knjige

'Vode se nepotrebne rasprave oko gradišćanskohrvatskog i standardnog jezika'

Katharine Klare Tyran
Foto: Jelena Duvnjak
1/3
20.06.2016.
u 09:55

Tyran je autorica nekoliko radova o gradišćanskohrvatskom jeziku te važnog znanstvenog djela: "Klimpuški rukopisni fragment - analiza najstarijeg poznatog pisanog i jezičnog spomenika..."

U Hrvatskom centru u Beču predstavljena je knjiga "Identitativno svrstavanje uz granicu – Rasprave o jeziku i pripadnosti kod gradišćanskih Hrvata".

Prezentacija doktorskog rada, koji je autorica Katharina Klara Tyran obranila na Institutu za slavistiku u Berlinu, bila je dvojezična.

"Vode se nepotrebne rasprave oko gradišćanskohrvatskog i standardnog hrvatskog jezika. Oni su ustvari dva registra jednog te istog jezika - dopunjavaju se, a ne isključuju", istaknula je dr. Tyran.

Foto: Jelena Duvnjak

S njom se složio i akademik Nikola Benčić.

"Jezik je posebno značajan dio identiteta jer ukazuje na obrazovanje, ali i opasnosti kojima su izložene narodne manjine uz granice".

O knjizi je govorio dr. Konrad Petrovszky, a predstavljanje je uljepšao nastup sastava Blue Danube čiji su članovi mladi gradišćanski Hrvati.

Foto: Jelena Duvnjak

Tyran je autorica nekoliko radova o gradišćanskohrvatskom jeziku te važnog znanstvenog djela - riječ je o dvojezičnoj monografiji "Klimpuški rukopisni fragment - analiza najstarijeg poznatog pisanog i jezičnog spomenika gradišćanskih Hrvata".

>> Posjetite izložbu slika gradišćanske Hrvatice
>> Beč u znaku hrvatskih vina
>> Obljetnica pogubljenja

Komentara 1

HE
hellen3353
15:09 20.06.2016.

Nema veze jezik dok se mi razumijemo/razumimo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije