Mađarska

Vjerski susret i hodočašće bačkih Hrvata na santovačkoj Vodici

Santovo
Foto: Branka Pavić Blažetin
1/4
04.09.2017.
u 08:00

Mala zajednica santovačkih Hrvata živi vjeru na materinskom jeziku i jedna je od rijetkih takvih župa u Mađarskoj

Na osmom Vjerskom susretu i hodočašću bačkih Hrvata na santovačkoj Vodici vjerničko mnoštvo okupilo se zbog kišnog vremena u santovačkoj župnoj crkvi na svetoj misi koju je prevodio mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup i generalni vikar zagrebački, koji je okupljenim vjernicima prenio pozdrave kardinala Josipa Bozanića. Vjerski susret već osmu godinu odvija se u organizaciji Hrvatske samouprave Santova, na čelu sa Stipanom Balatincem, i Župne zajednice Santova. Mala zajednica santovačkih Hrvata živi vjeru na materinskom jeziku i jedna je od rijetkih takvih župa u Mađarskoj.

I ovogodišnja priredba ostvarena je uz potporu Hrvatske samouprave Bačko-kiškunske županije, a okupila je vjernike iz prijateljskih hrvatskih zajednica na tromeđi Hrvatske, Mađarske i Srbije. Domaćin vjerskog susreta bio je santovački župnik Imre Polyak.

Okupljanje i sveta misa obično se održava u svetištu santovačke Vodice, u zajedničkoj molitvi krunice koja prethodi svetoj misi, no ove godine zbog hladnog i kišnog vremena vjerski susret održan je u santovačkoj crkvi.

Moćno je zvučalo pjevanje santovačkog crkvenog zbora uz kantorsku pratnju i riječi mons. Ivana Šaška koji je upozorio na važnost očuvanja vjere na materinskom jeziku i ulogu majke i presvete Blažene Djevice Marije u životu vjernika.

Misnom slavlju pribivala je i generalna konzulica Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Pečuhu Vesna Haluga te brojni vjernici iz Bačkog Monoštora, Subotice, zalskih Mlinarca, baranjskog Pečuha, Vršende Katolja, Udvara Sukita, bačke Gare, Aljmaša, Kalače, Kečkemeta, Kaćmara, Baje, Dušnoka...

Svetište Vodica-Mariakert nalazi se oko 2 km sjeveroistočno od sela, smješten je najviši kip Blažene Djevice Marine na svijetu, koji je rađen dvije godine, i koji je visok je 10,53 metra. Autor kipa je mađarski kipar István Rigó iz Pečuha, a kip je načinjen od nehrđajućeg čelika. Zanimljivo je da je ovaj kip dao napraviti jedan imućni mađarski Hrvat i to prema uzoru na isti u Chicagu, ali sa zahtjevom da bude pola metra viši od američkog uzora. Kip je blagoslovio 2008. godine kalačko-kečkemetski nadbiskup mons. Balázs Bábel. Ovo svetište spominje se prvi put od 1830, kada se, prema kazivanju, jednom od seljaka kojem se dok je napajao stoku na tamošnjem izvoru ukazala Gospa. Santovačka vodica tradicionalno je marijansko proštenište Hrvata Bajskog trokuta.

Naselje u Bačko-kiškunskoj županiji, 30 km južno od Baje, pored graničnog prijelaza Santovo-Bereg (Bački Breg, Srbija). Prvi pisani spomen potječe iz 1000. godine, iz vremena vladavine kralja Stjepana. Tada se bilježi kao Zantow, nedvojbeno mađarskoga podrijetla, označuje „szántó“, to jest oranicu. Godine 1543. prvi put se bilježi pod slaveniziranim imenom Szantova. Najveći događaj u 17. st. bio je posjet beogradskog biskupa Marina Ibrišimovića koji je 17. listopada 1649. g. pohodio Santovo gdje je u crkvi posvećenoj Velikoj Gospi krizmao 350 osoba. Santovačka župa, posvećena Velikoj Gospi, utemeljena je 1715. g., s filijalama Bereg (do 1752.) i Kolut (do 1757.). uskraćivanja jezično-liturgijskih prava u crkvi, 1899. g. dio santovačkih Hrvata prelazi na pravoslavlje. Potomci Šokaca koji su se prekrstili danas se smatraju Srbima. U to vrijeme Mađari zadobivaju polovicu crkvenih obreda. Od 1904. selo se službeno bilježi kao Hercegszántó. Godine 1946. u Santovu je utemeljena Hrvatska osnovna škola, a 1949. i vrtić. To je jedina ustanova koja se je u jednom malom naselju očuvala do danas. Hrvatski vrtić, osnovna škola i učenički dom u Santovu od 2000. godine djeluje u održavanju Hrvatske državne samouprave.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije