I njihov odnos s Hrvatskom

Hrvati okupljeni kako bi potaknuli raspravu o pitanjima i projektima bitnima za dijasporu

Foto: Tom Mustac
1/43
22.10.2018.
u 10:45

U snimljenoj poruci okupljenima se obratila i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, pohvalivši ustrajnost ove udruge koja radi na povezivanju Hrvata u SAD-u, a ujedno služi i kao primjer svim našim ljudima rasutim po svijetu

Udruga hrvatsko-američkih stručnjaka "ACAP" održala je u Silicijskoj dolini svoju treću konferenciju. Četverodnevni susret okupio je više od 300 stručnjaka, akademika, studenata, kao i aktivnih članova pojedinih zajednica iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Francuske, Njemačke, Škotske, Australije i Hrvatske. 

Uz potporu Generalnog konzulata Republike Hrvatske iz Los Angelesa i odjela Udruge koji djeluje u Silicijskoj dolini, ovaj događaj organiziran je kroz četiri panela diskusije i kraćih tematskih rasprava sudionika kojima je cilj poticati sudjelovanje među članovima organizacija.

Od prošlogodišnje konferencije u Chicagu, udruga je utrostručila svoje članstvo koje sada prelazi brojku tisuću.

"Ovaj godišnji susret za cilj ima razmijeniti znanja naših predavača, potaknuti na suradnju i izgradnju zajednica, podići njihov ugled, kao i međusobno umrežavanje. Povezujući na ovaj osobni način hrvatsko-američke stručnjake, pomaže nam i u određivanju nadolazećeg globalnog prosperiteta i uspjeha Hrvatske", rekao je Marko Zoretić, predsjednik ACAP-a. 

Konferencija je započela domjenkom u četvrtak 18. listopada u hrvatskom restoranu Monte Carlo. Polaznici događaja pozdravljeni su od upravnog odbora ACAP-a te članova domaćina odjela iz Silicijske doline, kao i uglednika iz Hrvatske i SAD-a, uključujući dr. Dragana Schwartza, izaslanstva predsjednice Republike Hrvatske, Zvonka Milasa, državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Pjera Šimunovića, ambasadora Republike Hrvatske u SAD-u, Ivana Penave, gradonačelnika grada Vukovara, Siniše Grgića, generalnog konzula Republike Hrvatske u Los Angelesu, Sanje Laković, generalne konzulice Republike Hrvatske u Chicagu i Berislava Vujeve, generalnog konzula BiH u Chicagu. 

Gosti su pozdravljeni uz predivne zvuke glazbe izvođene od virtuoza Tihomira Hojsaka i Filipa Novosela. U petak je više od 34 stručnjaka sudjelovalo na deset panela koji su obuhvaćali obrazovanje, poduzetništvo, tehnologiju, medicinski turizam, biotehnologiju, umjetnost, zabavu, raspravu o istraživanjima matičnih i kancerogenih stanica te o djelovanju već organiziranih task force jedinica. 

"Ponosni smo što ponovno imamo priliku biti dio ove poticajne energije konferencije. Ovaj susret jedan je od rijetkih koji pruža našoj dijaspori iz svih dijelova SAD-a da se susretne, poveže i postigne izravan dijalog s vladinim predstavnicima", naglasio je Siniša Grgić, generalni konzul Republike Hrvatske u Los Angelesu.

Utjecajni poduzetnik Jeff Blackard predstavio je svoj građevinski projekt "Adriatica village" u Teksasu, nadahnut Supetrom na Braču. Također je spomenuo neke od prepreka na koje je i sam naišao, kao i drugi ulagači u Hrvatsku, a tiče se ponajviše papirologije. Ujedno je apelirao na ACAP kako bi aktivno djelovao u olakšavanju upravo spomenutog problema. Unatoč birokratskim zaprekama, naglasio je kako je Lijepa Naša puna skrivenih talenata i potencijala te otkrio tajnu o našim ljudima: "Vi ste jedni od najpametnijih ljudi na svijetu."

Poznati stručnjak za tumore dr. Ivan Đikić na popodnevnom predavanju govorio je o inovacijama na tom području istraživanja, kao i trenutačnim trendovima. Također se osvrnuo na izazove s kojima se znanstvenici u Hrvatskoj susreću, posebno na poljima znanosti, medicine i inovativne industrije.

Ove godine predstavljene su poduzetničke ideje inovatora iz hrvatskih kompanija: Smart Parking Solution i BAGGIZMOiI VYOOCAM koji su predstavili svoje projekte i poslovne ideje.

Luka Mišetić, dobitnik prošlogodišnje nagrade ACAP-a za stručnost i utjecajni hrvatsko-američki odvjetnik, zatvorio je susret toga dana predavanjem o bilateralnim ulaganjima koja su važna osobito za Hrvatsku.

Na gala večeri glavni predavač konferencije bio je Ivan Grbešić, predsjednik Savjeta za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Grbešić radi na rješavanju presudnih pitanja za dijasporu. Također je s okupljenima podijelio svoju osobnu priču o odrastanju u Kanadi, u kojoj se pokušao asimilirati, zadržat svoj hrvatski identitet, nešto s čime se mnogi od okupljenih mogu poistovjetiti.

U snimljenoj poruci okupljenima se obratila i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, pohvalivši ustrajnost ove udruge koja radi na povezivanju Hrvata u SAD-u, ali ujedno služi i kao primjer svim našim ljudima rasutima po svijetu. A svoju potporu istom cilju dali su ambasador Šimunović i generalni konzul Grgić.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava obratio se okupljenima porukom iza koje je uslijedila minuta šutnje u znak potpore Vukovarcima.

"Ove nagrade namijenjene su onima koji se zalažu unutar naših zajednica, no jednako tako služe kao poticaj ostalima", navela je Maria Sentić, rizničarka ACAP-a i dobitnica priznanja za 2018. godinu. Ovo je druga godina dodjele nagrada, a dobitnici ovogodišnjih su: Jeffrey Treichel, Tomaz Berisa, John Kosir, Višnja Brdar, Maria Dugandžić-Pašić, Steven Pavletic, Dorothy Vinski, Branko Barbir i Frank Brozovich.

Subota je započela radionicama na kojima se radilo na proširivanju rasprave i strategija radnih skupina koje su usredotočene na medicinski turizam, nekretnine, dvostruko oporezivanje i tehničke strategije. Takve radionice jedinstvena su prilika za početak dugoročnog rješavanja problema na koje nailaze Hrvati izvan domovine.

U subotu navečer sudionici konferencije bili su pozvani u obiteljsku kuću Vidovich kako bi se pridružili večeri za prikupljanje sredstava za Hrvatski stipendijski fond (HSF). Druženje je nastavljeno zabavom u centru San Josea. 

Ovim povodom također je dodijeljena nagrada za životno djelo cijenjenom i nagrađivanom enologu Miljenku Grgiću koju je primila njegova kći Violetta Grgich.

U nedjelju su polaznici imali priliku pridružiti se hrvatskoj zajednici na godišnjem pikniku hrvatske Župe Uznesenja Marijina u San Joseu. Sljedeće godine konferencija se održava u Clevelandu, Ohio.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije