Pjer Šimunović

Veleposlanik Republike Hrvatske u SAD-u posjetio HBZ. Evo koje su bile teme razgovora

Ivan Begg
25.07.2019.
u 11:43

U ugodnom i otvorenom razgovoru dotaknuta su mnoga pitanja o našim doseljenicima u Americi i njihovim potomcima te Hrvatskoj bratskoj zajednici

Veleposlanik Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama Pjer Šimunović i njegov tajnik Josip Babić posjetili su glavni ured Hrvatske bratske zajednice u Pittsburghu. Visokog gosta dočekali su predsjednik Zajednice Edward W. Pazo, potpredsjednik Franjo Bertović i tajnica/blagajnica Bernadette Luketich-Sikaras. Radni ručak održan je u obližnjem restoranu u Monroevillu. 

U ugodnom i otvorenom razgovoru dotaknuta su mnoga pitanja o našim doseljenicima u Americi i njihovim potomcima te Hrvatskoj bratskoj zajednici koja ove godine slavi 125. obljetnicu svog uspješnog rada i djelovanja. Tim povodom priprema se veliko slavlje 21. i 22. rujna, i to u subotu s kružnim putovanjem kroz tri rijeke u 18 sati te u nedjelju s misnim slavljem u crkvi sv. Nikole (koju krase freske Maksimilijana Vanke) u Millvaleu u 11 sati, koje će predvoditi kardinal Blase Cupich iz Chicaga. Svečani banket u 17 sati uveličat će predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović te drugi visoki gosti iz domovine, Kanade i Amerike. 

Budući da se slavlje održava u predvečerje 25. nacionalne konvencije HBZ-a, događaju će prisustvovati delegati konvencije, njihovi bračni partneri i mnogi članovi Zajednice. Ova naša najstarija, najveća, najuglednija i gospodarski snažna ustanova Hrvata u svijetu utemeljena je u Pittsburghu 1894. godine pa je prirodno da se proslava i konvencija održavaju u spomenutom gradu.

Gosti iz Washington D.C.-a posjetili su Glavni ured i razgledali Croatian Cultural Museum "Bernard M. Luketich". Bili su oduševljeni izgledom ureda, mnogim eksponatima i pričama koje su vezane uz te izloške. A gotovo svaka stvar ima svoj razlog dolaska u muzej i brižno se čuva na uglednom mjestu. 

U uredu Hrvatske bratske zajednice smješten je i konzularni ured Republike Hrvatske u kojem se svakog prvog četvrtka u mjesecu održavaju konzularni dani.

U dvorani za sjednice održan je još jedan razgovor o nadolazećoj proslavi obljetnice, daljnjoj suradnji i o nekim pitanjima vezanima za ulazne vize, dvostruko oporezivanje, zdravstveni turizam, ulaganje u gospodarstvo i važnosti sloge našeg
naroda u domovini i svijetu.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije