POSJET

Veleposlanik Glunčić: Čast mi je da sam prvo posjetio SK Hajduk, najstariju udrugu Hrvata u Beču

Foto: Snježana Herek
1/5
25.02.2020.
u 13:07

Najstariji hrvatski klub osnovan u Beču koji bez prekida djeluje od davne 1974. godine do danas

Veseli me i čast mi je da sam moj obilazak hrvatskih i gradišćanskohrvatskih udruga u Beču i Austriji započeo danas upravo posjetom hrvatskog Sportskog kluba Hajduk, jedne od najstarijih hrvatskih udruga u Beču. Zaslužili su da su prvi, pogotovo kada sam čuo što su sve ovi predivni ljudi i sportaši radili u promociji svoje domovine više od četiri desetljeća, ne samo na sportskom nego i na humanitarnom planu pomažući našim ljudima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, kada im je bilo najteže“, rekao je hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić u ponedjeljak navečer za Večernji list u prostorijama bečkih Hajdukovaca, prepunim blještavih i vrijednih sportskih pokala i raznih drugih trofeja i priznanja.

U posjeti SK Hajduk, uz veleposlanika Glunčića bio je i njegov zamjenik Branimir Lončar.

„Hrvatski Sportski klub Hajduk je osnovan 1974. godine u Beču i svi smo zajedno jedna velika i složna obitelj“, rekla je predsjednica bečkog Hajduka Jadranka Vincek, uvodno pozdravivši hrvatskog veleposlanika i njegovog zamjenika.

„Počašćeni smo da smo mi prvi koje ste posjetili. Najstariji smo hrvatski klub osnovan u Beču, koji bez prekida, naglašavam bez prekida, za razliku od nekih drugih udruga, djeluje od davne 1974. godine do danas. Prepuni smo vrijednih sportskih trofeja, bili smo i prvaci Europe u nogometu u Zürichu. Nažalost Hrvatska nogometna liga u kojoj smo igrali je ukinuta prije dvije godina, ali svejedno naša se momčad i dalje natječe, i sada igra u Bečkoj FFBÖ nogometnoj lizi u kojoj postiže sjajne rezultate. Trenutno smo drugi na tablici i vjerojatno ćemo druge sezone igrati u višem rangu. Barem se tomu nadamo“, istakla je Vincek, jedna od rijetkih žena u ovom Sportskom klubu.

Napomenula je kako Klub sam brine o financiranju i kako „nikada nije u minusu“.

„Imamo 57 aktivnih članova kluba koji plaćaju članarinu plus nogometaše, ali kako smo velika i složna obitelj mnogo toga sami financiramo i važno nam je da smo zajedno i da se volimo i poštujemo. Ukratko, za Hajduk se ne navija, Hajduk se voli!“, rekla je predsjednica Hajduka, koja je u Klubu već 13 godina.

Najveća kulturno-sportska manifestacija ovoga Kluba je inače Hajdukova „Bila noć“ u Beču koja se održava već desetak godina i okuplja svake godine više stotina Hrvata iz Beča, Austrije i domovine.

Kad smo kod ženskog dijela Hajduka tu se, uz Jadranku Vincek nikako ne smije zaboraviti na Anu Erceg, postariju gospođu rodom iz okolice Šibenika koja je također bila predsjednica Hajduka. Ova simpatična i pričljiva legenda Kluba, u nazočnosti svog supruga Antea cijelo je vrijeme nazočnim gostima „servirala“ zanimljive sportske i ostale priče iz Hajdukove bečke povijesti. Niti na Rosandu Palinić, tajnicu Hajduka, koja je sa svojim suprugom Ivom dugogodišnja članica Uprave ovog zanimljivog i uspješnog Sportskog kluba.

U Hajdukovom izaslanstvu koje je ugostilo veleposlanika Glunčića bili su još i Ante Rosandić i Ante Sapaš te potpredsjednik Kluba Ivica Parlov.

„Doista smo svi jedna obitelj. Ovdje smo doveli i našu djecu i prijatelje, a posjećuju nas i Austrijanci. Svatko je dobrodošao u naš klub kojeg zanima zajedništvo, sport i briga za mlade naraštaje. Važno je da se držimo zajedno. Imali smo kuglače, 2007. smo se vratili u Hrvatsku nogometnu ligu, koja je nažalost prije dvije godine propala. Ali nismo stali, učlanili smo se potom u Austrijsku malu ligu za mali nogomet. A naši mladi, uz to što igraju za Hajduk, uspješno igraju i u austrijskim nogometnim klubovima. Osim toga imamo i dobru suradnju s ostalim hrvatskim sportskim klubovima Cro Viennom, Busovačom, Tomislavgradom, Bosanskom Posavinom i ostalima“, rekao je za Večernji list potpredsjednik bečkog Hajduka Parlov.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije