Beč

Večernjakovo priznanje Petru Tyranu

Petar Tyran
Foto: Eva Tyran
03.04.2017.
u 09:15

Brojni eseji, kazališne i ostale kritike, pjesme, putopisi i znanstvenih prilozi u austrijskim, mađarskim, rumunjskim i hrvatskim časopisima čine njegov bogati književni opus

Petru Tyranu, književniku, publicistu i glavnom uredniku gradišćanskohrvatskog tjednika "Hrvatske novine" uručeno je u Hrvatskom centru u Beču, na svečanosti dodjele 9. kulturne nagrade Metron, priznanje Večernjeg lista za visoki plasman za osobu godine u hrvatskom iseljeništvu, u natjecanju za ovogodišnju Večernjakovu domovnicu.

>> 'Zapravo bi Bečka škola mogla biti i hrvatska'

Priznanje koje su uime Večernjeg lista potpisali predsjednica Uprave Večernjeg lista Andrea Borošić, glavni urednik Dražen Klarić i urednik inozemnog izdanja Stipe Puđa, Tyranu je predala ovogodišnja dobitnica Metrona, Večernjakova dopisnica iz Beča, Snježana Herek.

"Iskrene čestitke na visokom plasmanu za osobu godine, jer biti jedna od tri najpopularnije osobe u hrvatskom iseljeništvu, i to u izuzetno jakoj konkurenciji, sigurno je veliko priznanje čitatelja Večernjaka", rekla je Herek pri uručenju priznanja, dodavši kako je osobom godine 4. ožujka u Bad Homburgu u Njemačkoj proglašen nogometni trener Niko Kovač. 

Drugo i treće mjesto ove su godine, prema glasovima čitatelja, osvojili zastupnik u njemačkom Bundestagu Heilbronn, Josip Juratović i Petar Tyran iz Beča. 

Zahvalivši na priznanju, Tyran je uz osmijeh rekao kako je u konkurenciji s popularnim Nikom Kovačem "još daleko i dogurao". 

Petar Tyran rođen je 1955. godine u Novom Selu (Neufeld), u austrijskom Gradišću. Gimnaziju je pohađao u Beču, gdje je studirao anglistiku, filozofiju i slavistiku. 

Bio je predsjednik Hrvatskog akademskog kluba u Beču i glavni urednik časopisa "Pokus". Vodio je i Institut za narodne grupe u Rustu u Austriji.

Od 1983. godine glavni je urednik "Hrvatskih novina", iz Željeznog, najvažnijeg glasila gradišćanskih Hrvata. Surađivao je i s austrijskim radijem te televizijom ORF.

Brojni eseji, kazališne i ostale kritike, pjesme, putopisi i znanstvenih prilozi u austrijskim, mađarskim, rumunjskim i hrvatskim časopisima čine njegov bogati književni opus. 

S H. Kuhnerom priredio je dvojezičnu antologiju suvremenog gradišćanskohrvatskog pjesništva "Ptići i slavuji" te publicističko djelo "Hrvatski bal" u Beču. 

Važan doprinos dao je i pri organizaciji izložbe "400 godina Hrvata u Beču" (Zagreb, 2011.). 

Uredio je "Zbornik o Nikoli Benčiću – Život u službi gradišćanskih Hrvata", koji je nedavno promoviran u Zagrebu i Beču. 

Član je Društva književnika te hrvatskog i austrijskog P.E.N. Centra. Kurator je Hrvatskog centra u Beču.

>> Iskusna hrvatska diplomatkinja: Za sve koji su otišli iz domovine, povratak je nemoguć. To je iluzija!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije