BAD HOMBURG

Večernjakova domovnica: Niko Kovač izabran za osobu godine u hrvatskom iseljeništvu

Večernjakova domovnica
Foto: Petar Grubišić
1/20
04.03.2017.
u 22:26

Goste u svom gradu pozdravio je i gradonačelnik Bad Homburga Alexander Hetjes, a kao i prijašnjih godina među iseljenike došao je i Josip Juratović, zastupnik u Bundestagu

Čitatelji inozemnog izdanja Večernjeg lista osobom godine u hrvatskom iseljeništvu proglasili su bivšeg hrvatskog izbornika Niku Kovača koji od prošle godine uspješno vodi njemačkog bundesligaša Eintracht Frankfurt.

Pored Večernjakove domovnice za najpopularnijeg Hrvata u iseljeništvu, koja se već 11. godinu za redom dodjeljuje u organizaciji inozemnog izdanja Večernjeg lista, podijeljeno je još 18 Domovnica u kategoriji sporta, glazbe, showbiza i događaja godine među iseljenicima. Kongresna dvorana smještena u srcu Bad Homburga, sinoć nije samo bila okupljalište iseljenih Hrvata iz cijelog svijeta, nego je bila i najveća smotra najuspješnijih hrvatskih iseljenika druge i treće generacije u svijetu, njihovih udruga i društava. Dodjela Večernjakove domovnice bila je prigoda da u Bad Homburg na zajedničko druženje s iseljenicima dođu i brojni, predstavnici političkog, društvenog i gospodarskog života iz Hrvatske.

Tako su dodjeli "Oscara" hrvatskog iseljeništva, kako u dijaspori tepaju Večernjakovoj domovnici, nazočili ministar vanjskih poslova i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Davor Ivo Stier, potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, dr. Miro Kovač, predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku, Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske koji je na Domovnicu došao i kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića. Među iseljenicima toplo je primljen i predsjednik SDP-a Davor Bernardić, kojega je, kao i sve ostale goste, dugotrajnim pljeskom i toplom dobrodošlicom pozdravilo više od 600 okupljenih uzvanika u Kristalnoj dvorani. Na dosadašnje Domovnice dolazili su neki saborski zastupnici SDP-a, ali ovo je prvi put u 11 godina da na izbor najuspješnijih iseljenika osobno dolazi predsjednik najveće oporbene stranke. 

- Ovo okupljanje iseljenika u Njemačkoj vratilo me u moje mlade dane kada sam kao mladić s tamburicom nastupao na brojnim iseljeničkim priredbama u Buenos Airesu i maštao o zajedništvu domovinske i iseljene Hrvatske. Zato pozdravljam gospodina Davora Bernardića koji je kao prvi predsjednik SDP-a došao među iseljenike na Večernjakovu domovincu i na taj način pokazao zajedništvo – rekao je ministar Davor Ivo Stier čije su riječi pozdravljenje dugotrajnim pljeskom. 

Goste u svom gradu pozdravio je i gradonačelnik Bad Homburga Alexander Hetjes, a kao i prijašnjih godina među iseljenike došao je i Josip Juratović, zastupnik u Bundestagu. Gosti iseljeničkog okupljanja u Bad Homburgu bilo je i izaslanstvo Grada Zagreba, Dubrovnika i Vinkovaca, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, predstavnici braniteljskih udruga, zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, ali i brojni predstavnici Crkve u Hrvata iz Domovine i iseljeništva.

Tijekom subote dana cijeli Bad Homburg disao je hrvatski. Na ulicama mogli su se vidjeti članovi brojnih kulturno umjetničkih društava u narodnim nošnjama koji su stigli na Večernjakovu domovnicu, a ispred Kristalne dvorane uz zvuke tamburice odlijegale su se hrvatske pjesme. 

Zajedničko druženje kulminiralo je na dodjeli Večernjakove domovnice gdje se uz bogat zabavno kulturni program i bogat meni hrvatskih jela i vina družilo do ranih jutarnjih sati. Program dodjele 11. Večernjakove Domovnice u Bad Homburgu vodili su poznata njemačka glumica hrvatskih korijena Mimi Fidler i Danijel Stanić, voditelj na ZDF televiziji, a sve nazočne svojim nastupom zabavljali su Dražen Zečić i Sementa Rajhard iz Hrvatske te Bernard Bruno, Kristina Šop i tamburaški sastav KUD-a Silvije Strahimir Kranjčević iz iseljeništva. Za najboljeg sportaša Večernjakovu domovnicu dobio je po izboru žirija Domagoj Duvnjak, rukometaš Kiela, za sportašicu Kristina Šundov, nogometašica Basela. Čitatelji su za sportaša izabrali Andreja Kramarića, nogometaša Hoffenheima te za sportašicu Anu Sušac, nogometašicu FC Iserlohna. Werner Herzog -Stipetić iz Münchena je najbolji glumac po izboru žirija, a čitatelja glumica Mimi Fiedler. Žiri je za ostvarenje godine proglasio ilustratora Marka Marića iz Mainza, a čitatelji blogericu iz Frankfurta Ivanu Krželj. Domovnice za glazbu su dobili: Toni Damjanović iz Düsseldorfa, Marijana Landeka iz Offenbacha te još klubovi Futsal FC Croatia München, FC Posavina Frankfurt, udruge KUD Silvije Strahimir Kranjčević, Hrvatsko-talijanski mozaik iz Rima. Među najznačajnije događaje godine u iseljeništvu uvršteni su Mimohod za Grad Vukovar u Münchenu, otkrivanje spomenika kardinalu Stepincu i Tuđmanu u Oltenu, humanitarni turnir "Hrvatske nogometne legende" Cro Viean u Beču i Sutjesko-kakanjska večer u Gelsenkirchenu.

>> Kakav je zapravo bio život gastarbajtera u Njemačkoj

>> Za Božić gastarbajteri idu kući, a mladi Hrvati u tuđinu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije