LITURGIJSKA POSLASTICA

Varaždinski zbor mladih 'Via' i impozantni solisti Papandopulovom 'Hrvatskom misom' oduševili Bečane

Foto: Snježana Herek
1/5
28.05.2022.
u 13:49

Šopar je posebno zahvalio gostujućim solistima, Pikiji, Menegoni, Radovanu i Meiću, koji su bili spremni nastupiti s mladim Zborom na njihovom prvom glazbenom nastupu u Beču.

Blagdan Spasova ili Uzašašća Gospodinovog ove je godine u crkvi sv. Petra u središtu Beča sjajnim nastupom uveličao mješoviti zbor mladih “Via” župe sv. Vida iz Varaždina, potpomognut impozantnim glasovima višestruko nagrađivanih solista, sopranistice Tie Pikije, mezzosopranistice Martine Menegoni, te tenora Roka Radovana i baritona Matije Meića, pod nadahnutim i sigurnim ravnanjem mladog zborovođe Luke Šopara.

Na programu je bila velebna liturgijska poslastica “Hrvatska misa” našeg proslavljenog skladatelja Borisa Papandopula. Ne samo višeglasno nego i visokoprofesionalno Zbor i vokalisti su izvodeći dijelove “Hrvatske mise”- “Gospode, pomiluj”, “Slava Bogu na visini”, “Vjerovanje”, “Blagoslovljen” i “Jaganjče Božji”, oduševili mnogobrojnu bečku publiku, koja ih je na kraju nagradila dugotrajnim aplauzom, povicima “bravo” i višestrukim pozivima na bis. Pravo liturgijsko slavlje usred Beča, koje su upriličili mladi Varaždinci i gostujući vokalisti, promovirajući tako na najbolji mogući način bogatstvo hrvatske crkvene i glazbene baštine. Među nazočnima bio je i opunomoćeni ministar u hrvatskom Veleposlanstvu u Beču Silvio Kus, koji je odmah nakon izvedbe pohrlio čestitati zborovođi i dirigentu Luki Šoparu i gostujućim solistima na liturgijskoj večeri za pamćenje.

“Sretan sam i zadovoljan sjajnim prijemom bečke publike. Ovo nam je prvi put da nastupamo u Beču”, rekao je za Večernji list nakon mise dirigent Šopar, koji je od 2013. godine na čelu varaždinskog zbora “Via”. Naglasio je kako je Zbor osnovan 2009. godine na poticaj tadašnjeg župnika fra Gorana Rukavine, te djeluje kao mješoviti zbor unutar župe sv. Vida u Varaždinu. “Zbor osim liturgijskog djelovanja djeluje i koncertno. Na repertoaru Zbora su djela svjetskih skladatelja iz svih razdoblja”, napomenuo je Šopar. Dodao je kako, između ostalih, zbor “Via” surađuju i s varaždinskim zborom Chorus angelicus i maestrom Anđelkom Igrecom, koji ih, kako je istakao, “snažno podržava”, ali i “tjera” na stalno vježbanje.

Prema Šoparovim riječima zbor “Via”, koji na latinskom znači “Put,” jednom tjedno ima probu, a najbitniji aspekt njegovog djelovanja je liturgijsko pjevanje na misama, prije svega nedjeljnoj, u župi sv. Vida. “Mi iz zbora Via izabiremo Onoga koji je za sebe rekao da je Put, Istina i Život”, rekao je mladi zborovođa. Šopar je posebno zahvalio gostujućim solistima, Pikiji, Menegoni, Radovanu i Meiću, koji su bili spremni nastupiti s mladim Zborom na njihovom prvom glazbenom nastupu u Beču. I što na kraju reći nego nadamo se da ovo neće biti njihov prvi i zadnji nastup u Austriji, jer su uistinu sjajni. I pravi promotori glazbenog, vjerskog i kulturološkog identiteta Hrvatske.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije