DVODNEVNI FESTIVAL

Uspješno održan 34. TamFest u Americi

Foto: Ivan Begg
1/11
02.11.2021.
u 21:52

Prisustvovalo je oko 350 tamburaša i folkloraša, uz vodstvo HBZ-a i uz prisustvo veleposlanika Republike Hrvatske Pjer Šimunovića te višebrojnih ljubitelja tamburaške glazbe, pjesme i plesova iz Hrvatske

Nakon prekida od godinu dana, uzrokovanog korona virusom, ponovno su otvoreni zastori na pozornici Odraslog tamburaškog festivala Hrvatske bratske zajednice uz zvuke tamburice i lepršave hrvatske narodne nošnje. Svečanom otvaranju 34. festivala a poznatog u skraćenom obliku TamFesta, uz intoniranje i pjevanje američke, kanadske i hrvatske himne prisustvovalo je oko 350 tamburaša i folkloraša, uz vodstvo HBZ-a i uz prisustvo veleposlanika Republike Hrvatske Pjer Šimunovića te višebrojnih ljubitelja tamburaške glazbe, pjesme i plesova iz daleke ali uvijek u srcu i duši nošene domovine.

        Na dvodnevnoj festivalskoj priredbi nastupilo je 17 tamburaških i plesnih ansambala u Seven Springs Mauntain Resortu, nedaleko Pittsburgha. Uz mjere opreza zbog COVID-19 i izrazito disciplinirano ponašanje gostiju i izvođača, nastupili su: „Secred Heart Tamburitza Ensemble“ McKeesport, PA; „Kraljica Katarina“ Cleveland, OH; „St. George Adult Tamburitzans“ Cokeburg, PA; „Hoosier Hrvati“ Merrillville, IN; „Ensemble Hrvatski Dom Rankin“ Rankin, PA; „South Florida Tamburitza Orchestra“ Deerfield Beach, FL; „Javor Pittsburgh“ Pittsburgh, PA; „Hrvatski Običaj“ Kansas City, KS; „Ensemble Ljeljo“ Pittsburgh, PA; „Žumberčani“ Cleveland, OH; „Ansambl Sveti Nikola“ Alliquippa, PA; „St. Lawrence Adult Tamburitzans“ Steelton, PA; „Keystone Adult Tamburitzans, Pittsburgh, PA; „Croatian Folklore Ensemble Nova Nada“, Detroit, MI; „Veseljaci“ Farrell, PA; „Graničari“ Milwaukee, WI i „Penn-Sembles, Versailles, PA.

        Dakle, polovica tamburaških i plesnih zborova s članovima starijim od 19 godina koji se nalaze u sastavu Hrvatske bratske zajednice u Americi. Čestitke i pohvale ipak stizale su sa svih strana, imajući u vidu još uvijek prisutnost i širenje čudnovatog virusa i zatvorenost državne granice između Amerike i Kanade.      Kanadski članovi i ljubitelji dobre glazbe ipak su imali priliku, navečer, dan prije TamFesta sudjelovati „online“ putem video „zoom“ te pratiti zbivanja u hotelu Sedam izvora (Seven Springs Resort) prelijepog prirodnog utočišta. Naime, sve zasluge za ovakvo vezivanje  članova i prijatelja zajednice, kroz godinu i u predvečerje TamFesta pripadaju Scott Kuren iz Steeltona. Pojavom epidemije u siječnju 2020. ovaj izrazito talentiran tamburaš i intelektualac s doktorskom titulom, osmislio je emisiju „Crotini“ s kojom je petkom navečer pozivao Hrvate u sjevernoj Americi na susret i zabavu. Kao D.J. uspješno je 'puštao' lijepu hrvatsku glazbu i umrežavao videom mnoge - od Atlantskog do - Pacifičkog oceana i Meksičkog zaljeva pa do kanadskog sjevera.

        Kroz vođenje festivalske priredbe, predsjednik Hrvatske bratske zajednice, Edward Pazo, uz pohvale izvođačima po nekoliko puta je isticao zajedništvo i slogu koja vlada u Zajednici, da bi i dalje na svom putu kroz drugo stoljeće svog postojanja i rada, očuvala i prenosila hrvatsku kulturnu baštinu i tradicijske običaje, na nove naraštaje te američke i kanadske prijatelje. A, iz program brošure vidljivo je mnogo američkih prijatelja (imena), kao što su: David Jones, Dan Plumley, Greg Jonson, Henry Temchin, Sue Ellen Flescher i Debbie Stellar - su samo neka od njih koji su našli ljubav u hrvatskoj kulturnoj baštini i prijateljstva s našim hrvatskim rodom.

        Veleposlanik Pjer Šimunović, u svom govoru, posebno se je osvrnuo na povijesni put Zajednice i nedavnu prošlost kad je bila od velike pomoći svom narodu u Domovinskom ratu te poraću da bi se oporavila i pridružila Europskoj zajednici i savezu NATO. Istaknuo je, da je ova ugledna organizacija bila od velike pomoći na Capitol Hillu kod traženja puta da se ukine ulazna viza i dvostruko oporezivanje naših građana kod povratka u Republiku Hrvatsku.

        Uz ovo, potrebno je spomenuti da je snaga Hrvatske bratske zajednice u višebrojnom članstvu, financijskoj stabilnosti i mudrom i iskusnom vodstvu te da se i dalje vodi računa o podmlatku. Upis novih članova je od ogromne važnosti jer je to „dovod svježe krvi u arterijske vodove“ s čim se jamči i daljnji napredak ove velebne ustanove Hrvata u svijetu. To je i bila glavna poruka govornika na festivalu: Bernadette Luketich-Sikaras nacionalne tajnice/blagajnice, vlč. Joseph Rudjaka, Williama Hritsko i pisca ovog izvješća – Franje Bertovića nacionalnog potpredsjednika i direktora članskih usluga. Festivalsko slavlje uveličao je i naš počasni konzul iz Pittsburgha dr. Marion Vujevich sa suprugom Barbarom. A, tamburašku sv. misu, u subotu navečer predvodio je William Hritsko koji je i sam tamburaš izrastao u hrvatskom tamburaškom sastavu i postao omiljena osoba na našim nacionalnim okupljanjima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije