Dijaspora i domovina

Upozoreno na važnost iseljeništva za razvoj Hrvatske

Marko Lukunić/Pixsell
11.10.2019.
u 10:07

Naglasivši veliku važnost uloge dijaspore u stvaranju hrvatske države, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas podsjetio je kako nema hrvatske zajednice u svijetu u kojoj se nije skupljala pomoć ili politički lobiralo za to

Dvodnevna međunarodna konferencija "Dijaspora i domovina", na kojoj je upozoreno na važnost iseljeništva za razvoj Hrvatske te čimbenika prepoznatljivosti i brendiranja zemlje, počela je u četvrtak u Zagrebu.

Iznoseći stav predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović kako je iseljeništvo ključna tema za opstanak hrvatske države i naroda, njezina izaslanica Mirjana Hrga rekla je kako o tome govori i podatak da više Hrvata živi u inozemstvu nego u zemlji: "Još cijela jedna Hrvatska postoji izvan Hrvatske".

Navela je i da Grabar-Kitarović drži da je to upravo neoprostivo neiskorišteni kapital za zemlju i pravo bogatstvo iz kojeg bi, relativno mlada i samostalna država, trebala crpiti svoje bogatstvo.

Podsjetivši kako je predsjednica Republike prije nekoliko godina predlagala osnivanje ministarstva za demografiju što tada nije naišlo na "plodno tlo", Hrga je naglasila i da će Grabar-Kitarović i dalje ustrajati na osnivanju posebnog državnog tijela koje bi se bavilo pitanjima iseljeništva i useljavanja.

Iznoseći podatak da se godišnje putem doznaka u Hrvatsku "slije" 15,5 milijardi kuna, Hrga je napomenula da je to više od svih stranih ulaganja godišnje u našu zemlju.

Naglasivši veliku važnost uloge dijaspore u stvaranju hrvatske države, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas podsjetio je kako nema hrvatske zajednice u svijetu u kojoj se nije skupljala pomoć ili politički lobiralo za to.

"Hrvati diljem svijeta moraju brinuti i o Hrvatima u Republici Hrvatskoj, i u Bosni i Hercegovini, ali i obratno. Moramo imati zajedničke vrijednosti po kojima se prepoznajemo kao pripadnici jednog naroda", dodao je Milas.

Smatra i kako je zadatak države da svojim mjerama i aktivnostima promiče hrvatski identitet u zajednicama diljem svijeta te da Hrvati izvan zemlje budu obuhvaćeni svim državnim strategijama. Također, Milas je i za olakšavanje povratka, dolaska na školovanje ili otvaranja posla u našoj zemlji Hrvatima u iseljeništvu istaknuo i važnost donošenja novog zakona o stjecanju hrvatskog državljanstva 

Predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Božo Ljubić napomenuo je da Hrvatska, iza Irske, ima relativno najveću dijasporu koja je nastajala u različitim povijesnim periodima i iz različitih razloga. Naglasivši i da je i prije nego je postala samostalna država uviđala važnost komunikacije s Hrvatima u iseljeništvu. 

Predsjednik Programsko-organizacijskog odbora konferencije Marin Sopta izjavio je kako danas oko 260 milijuna ljudi živi izvan svoje zemlje rođenja i godišnje zemljama porijekla šalju 625 milijardi dolara doznaka, što pokazuje i važnost dijaspore u odnosu između domovine i iseljeništva.

Također, zbog procesa globalizacije drastično se "preko noći" promijenila i uloga, značaj i utjecaj dijaspore. 

"Dijaspora nije više samo beznačajni čimbenik u odnosima sa svojim domovinama, nego je i dijaspora u međunarodnim odnosima postala vrlo važan čimbenik", poručio je Sopta.

Komentara 1

SZ
slaven.zadravec
13:05 11.10.2019.

Nažalost doprinos dijaspore stvaranju Hrvatske je u nekim od najštetnijih stavova, ideologija i rješenja koje je prilično dobro utjelovio G Šušak. Nije čudo da je isti i od suda UN-a označen kao zločinac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije