Hrvatska matica iseljenika

Predstavljeni umjetnici iz iseljeništva

Matica
Snježana Radoš
23.09.2017.
u 20:16

U glazbenom programu nastupila je mariborska klapa Dalmari na čelu s opernim umjetnikom Markom Mandirom, izvevši uglazbljenu pjesmu Stipe Cvitana "Garoful i Murtela"

U Hrvatskoj matici iseljenika u petak su u okviru kulturnog programa "Titraj kruga" predstavljena umjetnička dostignuća manjinskih autora – otvorena je izložba kiparskih radova Marijana Mirta, Zagrepčanina koji stvara u Mariboru te umjetničkih fotografija Vlaha Brangjolice iz Skopja, koje će trajno ostati u fundusu Matice. Također, predstavljena je pjesnička zbirka "Poleti kalebe", Stipe Cvitana iz Pirana.

Umirovljeni pomorac i pučki pjesnik Stipe Cvitan (1928., Tribunj kod Šibenika) preselio je 1955. u Piran, gdje je napisao nekoliko pjesničkih zbirki – "Maslina u ledini", "Ne odi nider", "Babin pas".

Kipar i slikar Marijan Mirt, voditelj likovne sekcije HKDM "Milena Lah" i potpredsjednik Društva likovnih umjetnika Maribor, magistrirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, te izlagao na 19 samostalnih i skupnih izložbi.

Treći predstavljeni autor bio je Vlaho Brangjolica, rođen u obitelji hrvatsko-makedonskog skladatelja Ljubomira i balerine Vere Brangjolica. Diplomirao je na Fakultetu za likovnu umjetnost u Skopju 1987., a školovao se i na Visokoj školi primijenjene umjetnosti u Beču. Svoje je radove dosad predstavljao na brojnim izložbama u domicilnoj državi i inozemstvu.

U glazbenom programu nastupila je mariborska klapa Dalmari na čelu s opernim umjetnikom Markom Mandirom, izvevši uglazbljenu pjesmu Stipe Cvitana "Garoful i Murtela", priopćeno je, među ostalim, iz Hrvatske matice iseljenika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije