UZ KOLEGE

Umirovljena medicinska sestra organizira pomoć bolnicama u Chicagu, a sanja o povratku u Hrvatsku

Umirovljena medicinska sestra organizira pomoć bolnicama u Chicagu, a sanja o povratku u Hrvatsku
Foto: Anna Bacic
1/10
11.04.2020.
u 19:04

Na žalost, medicinsko osoblje u bolnicama osobito je ugroženo tijekom epidemije. Uz teške uvjete  rada, nedostatak zaštitne opreme tu je i neizbježan stres; posljedica dugih sati provedenih u službi s bolesnicima.

Nancy Grbavac Perović ima impresivan CV. U svojih 30 godina službe radila je kao medicinska sestra na području intenzivne njege a uz to je obavljala obuku liječnika rezidenta u Sveučilišnoj bolnici u Chicagu.

Nancy je diplomirala na Sveučilištu Loyola koje je se nalazi visoko rangirano među tri najbolja programa u Americi. Posljednje dvije godine radi kao medicinska sestra u privatnoj školi s djecom za posebne potrebe i to smatra nekom vrstom mirovine.  Njena škola  zatvorena je 13. ožujka zbog epidemije koronavirusa. 

Nancy nije bila iznenađena oštrim mjerama karantene guvernera države Illinois, a stupile su  na snagu prije mjesec dana. 

“Čula sam od svojih izvora, liječnika u američkoj vojnoj službi, upozorili su me na opasnosti od korona virusa i najavili njegovo širenje u Americi. “  kaže Nancy, inače rođena u Clevelandu, u obitelji hrvatskih iseljenika koji su došli u US krajem 60-tih godina. 

Umirovljena medicinska sestra organizira pomoć bolnicama u Chicagu, a sanja o povratku u Hrvatsku
1/10

“U Chicagu i većim gradovima koji su gusto naseljeni epidemija je puno opasnija nego u predgrađima. Vidimo sada što se događa u New Yorku i Detroitu. Za sada sjeverni dio Chicaga ima epidemiju pod kontrolom i naše bolnice su spremne za prihvat novih bolesnika. Veliki kongresni centar u Chicagu je pretvoren u poljsku bolnicu kapaciteta 3000 ležaja. Time smo se pripremili za nastavak širenja epidemije kako krivulja s brojem oboljelih raste,“ naglašava Nancy. 

 Na žalost, medicinsko osoblje u bolnicama osobito je ugroženo tijekom epidemije. Uz teške uvjete  rada, nedostatak zaštitne opreme tu je i neizbježan stres; posljedica dugih sati provedenih u službi s bolesnicima. 

“Nisam mogla sjediti kod kuće skrštenih ruku. Morala sam se nekako aktivirati i pomoći mojim kolegama koji su aktivni na prvim linijama u bolničkim centrima. Znala sam kako je doći kući poslije 12-to satne smjene, i biti mrtav umoran, a uz to i gladan. “ Nancy je počela zvati i obilaziti svoje prijatelje u susjedstvu,  New Trier županiji, gdje žive bogati, tražeći pomoć i donacije. Odgovor je bio mahom pozitivan, kolegica koja radi u računovodstvu za jednog poslovnog  čovjeka dobila je $5000 US  donacije za njihovu neformalnu grupu. S tim novcem kupili su puno toplih obroka od restorana koji imaju dostavu, i podijelili ih na nekoliko isporuka. 

Osim prikupljanja novca, organiziraju pečenje kolača i slastica, uglavnom namijenjeno osoblju bolnica. Sve u sterilnim uvjetima i sigurno od virusa korone.  I dostava je krenula, već evo 4. tjedan. Potom je Nancy organizirala šivanje zaštitnih maski, koje koriste dobrovoljci u njenoj grupi. Imaju grupu ljudi koji rade na dostavi. Svi su se podijelili uloge i svatko doprinosi na svoj način, kako najbolje umije.

Telefon stalno zvoni, rade preko FB, WhatsUpa i ostalih platformi. Oglašavaju redovito njihove dostave i što su prikupili proteklih dana.  “Stalno sam u kontaktu s mojim kolegama u bolnicama i  dobivam puno poruka zahvale od svih. Znam koliko im znači topli obrok u noćnoj smjeni i domaći kolači u pauzi.”  

Nancy radi od kuće, s dvije kćeri, Ellom, 22 i Annom,19 koje isto pomažu.  Anna je od majke naslijedila ljubav prema medicini i studira na prvoj godini medicinske škole u programu za sestrinstvo. Suprug joj je u Hrvatskoj, a trebali su biti zajedno krajem mjeseca svibnja. 

“Ne znam kad će avioni opet početi letjeti, no ja svejedno planiram putovati, u Hrvatsku čim se situacija malo normalizira. Prijavit ću se u Američkoj ambasadi u Zagrebu, neka me stave u karantenu, ali ja dolazim u Hrvatsku.”

Njena odlučnost ne čudi. Prošloga ljeta obitelj Perović planirala je svoje ‘umirovljenje’ u Hrvatskoj.

“Moj suprug Edward  naslijedio je posjed u Hrvatskoj u Župi Dubrovačkoj. Tamo ima baku staru 89 godina i još je s njome od  lani.  Radi na renovaciji kuće i okućnice  jer smo planirali otvoriti pansion za turiste. Posadio je i bašću. Ima  rođake, obitelj Lale koji se bave poljoprivredom. Lijepo im je zajedno.”   

Suprug, također rođen u Americi,   razumljivo  je zabrinut za Nancy i svoje kćerke, osobito kada su  Ella i Nancy oboljele od gripe tipa A još u veljači.

Tko bi mislio da ću se ponovno toliko angažirati na pomoći svojima u medicinskoj struci! Umjesto da uživam u umirovljenju u Hrvatskoj na našoj djedovini, ja sam opet aktivna kao nikad  prije!” tuži se Nancy.  “Zanimljivo je kako su naši roditelji, koji su pobjegli od komunizma, nas su odgojili da studiramo, radimo i uspijemo u životu u Americi, a mi sada sanjamo o povratku u Hrvatsku. Izgleda da se time zatvorio puni krug.”

Obitelj Perović proslavit će Uskrs pozivom preko “Zoom” aplikacije, da se spoje Chicago i Dubrovnik.  Uzet će mali odmor od hektičnog prikupljanja hrane, novca i zaštitnih maski. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije