Skandal trese SAD

U pogonu Tesla Motorsa Hrvati rade kao robovi

Tesla
Foto: Press Association/Press Association/PIXSELL
12.06.2016.
u 12:15

Hrvatski i slovenski radnici u američkoj autoindustriji rade za pet dolara po satu, a minimalna satnica je deset dolara

Jedna nesreća na radu – i tužba protiv tvrtke koja je uslijedila – otkrila je sivu zonu američkog gospodarstva u kojoj sudjeluju najbogatije američke autokompanije, posrednici i podizvođači te, na kraju lanca, mizerno plaćeni radnici iz Hrvatske i Slovenije.

Tiskarska greška

Nesreća koja je rasplela klupko dogodila se prošle godine kad se Slovenac Gregor Lešnik ozlijedio na gradilištu postrojenja za lakiranje poznatog proizvođača električnih automobila Tesla Motors u kalifornijskom Fremontu. Lešnik, električar, u SAD je došao kao zaposlenik slovenske tvrtke Vuzem, no njegova je tužba podnesena protiv kompanije gdje se nesreća dogodila – Tesla Motors i time izazvala pozornost medija.

"Intervjuirali smo nekoliko stranih radnika koje smo zatekli na gradilištu – ispalo je da ih je 140, najviše iz Hrvatske i Slovenije te država istočne Europe. Lešnik je rekao kako su za rad na tvornici Tesla Motorsa bili plaćeni pet dolara po satu", kaže američki novinar Lois Hansen. Iznos je sam po sebi ljutio radnike jer su, dodaje, uz njih radili Amerikanci "plaćeni deset puta više". Plaća kvalificiranog radnika u SAD-u varira, ovisi i o sindikatima, no pet dolara niže je i od minimalne plaće koja u Kaliforniji iznosi deset dolara.

Elon Musk, vlasnik Tesla Motorsa, čije se bogatstvo procjenjuje na 13,2 milijarde dolara, reagirao je na Twitteru s nevjericom: "Pet dolara? Prije će biti da im je 'ispala' jedna petica. Barem smo mi poznati po dobrim plaćama". No nije Musk izravno plaćao Hrvate i Slovence – otkriveno je kako je Tesla Motors angažirao američku tvrtku Eisenmann da za njega sagradi novi dio tvornice, a ovi su pak angažirali slovensku tvrtku Vuzem da im pošalje radnike. Nije bilo tiskarske greške: nije otkriveno koliko je Tesla Motors plaćao Eisenmannu, ali radnici su dobivali mizeriju.

Bolje nego u domovini

No zaposlenici iz Hrvatske s kojima su razgovarali američki kolege rekli su kako godinama rade preko tvrtke Vuzem po raznim tvornicama automobila u SAD-u. Radi se deset sati na dan šest dana u tjednu, žive u stanovima od dvije ili tri sobe koje dijele s još pet radnika. Sljedeća postaja im je, kaže, tvornica Volkswagena u Tennesseeju.

"Većina radnika je zadovoljna jer ipak zaradi nešto, i to više nego što bi u domovini", ističe Hanson. No nezadovoljni su američki sindikati – jeftina radna iz Hrvatske i Slovenije ruši cijenu rada, dok, očito, pronalazi pravnu rupu po kojoj tvrtka plaća radnike onako kako je stipulirano u ugovorima sklopljenima u Sloveniji, a u priču se uključio i američki senator Charles Grassley koji traži istragu nadležnih tijela. Pod povećalom će se tako naći i izdavanje viza – svi radnici u SAD-u borave s vizama koje ne dopuštaju obavljanje građevinskih radova. 

Poslodavci su pazili da se druge odredbe poštuju pa su radnici svakih tri ili šest mjeseci odlazili u domovinu obnoviti vizu. Tvrtka Vuzem jučer do zaključenja broja nije odgovorila na naš upit za komentar. 

Komentara 29

Avatar slaven00
slaven00
13:20 12.06.2016.

Otkriveno je koliko je Tesla motors platio za radnike - $55/h. Drugi par opanaka je sto ta lova nije stigla do njih jer prodje preko 10 posrednika. Za socijalizam se govorilo da na jednog radnika ima 10 administratora, a danas radimo preko 3 agencije za krajnjeg poslodavca, svaka agencija uzme bar 15% i jos ako imas mirovinsko i zdravstveno mozes biti sretan dok radis na minimalcu...

DU
Deleted user
14:20 12.06.2016.

radnici hrvati su svuda robovi, pa čak i u svojoj hrvatskoj gdje vladaju hrvati, a radnici hrvati najbolje su živjeli za vrijeme titove jugoslavije....

DU
Deleted user
13:50 12.06.2016.

Na stranu što je članak u neskladu s naslovom i ispod razine Večernjaka. Teško mi je povjerovati da Hrvati idu raditi u SAD za 5 dolara po satu. Pa kad odbiješ troškove puta i boravka, znatno bolje zarađuju ovdje. A i posla ima tko hoće raditi. Pogotovo po ljetu. Kad to sve preračunaš ispada da rade za 8-9 tisuca kuna bruto, bez puta i smjestaja. Za tu lovu se bez problema nadje posaona moru u sezoni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije