Treća sjednica

U Podgorici o visokoj razini manjinskih prava

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
29.09.2018.
u 09:32

Tijekom sjednice analizirana je provedba usvojenih preporuka s prethodne sjednice koja je održana u svibnju 2017. godine u Zagrebu te su usklađivana rješenja za aktualna pitanja od važnosti za obje manjine

U četvrtak je u Podgorici održana Treća sjednica Međuvladinog Mješovitog odbora za praćenje provedbe Sporazuma između Republike Hrvatske i Crne Gore o zaštiti prava hrvatske manjine u Crnoj Gori i crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj.

Hrvatsko izaslanstvo predvodio je Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i predsjedatelj hrvatskog dijela Međuvladinog mješovitog odbora, a crnogorsko izaslanstvo Valon Dasharami, v.d. tajnika Ministarstva za ljudska i manjinska prava Vlade Crne Gore i predsjedatelj crnogorskog dijela Međuvladinog mješovitog odbora.

Tijekom sjednice analizirana je provedba usvojenih preporuka s prethodne sjednice koja je održana u svibnju 2017. godine u Zagrebu te su usklađivana rješenja za aktualna pitanja od važnosti za obje manjine.

I ovom prigodom obje strane su suglasne kako se i Republika Hrvatska i Crna Gora ubrajaju u europske države koje osiguravaju visoku razinu manjinskih prava, sukladno međunarodnim standardima zaštite prava nacionalnih manjina, jednako tako, naglašeni su prijateljski odnosi između dvije države te kako Republika Hrvatska, kao članica Europske unije podupire put Crne Gore u europske integracije. 

Prije početka sjednice hrvatsko izaslanstvo na čelu s državnim tajnikom Zvonkom Milasom primio je crnogorski ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka. Sastanku je prisustvovala i ministrica bez portfelja Marija Vučinović. Tom prigodom dvije strane razmijenile su svoja iskustva u modalitetima zaštite manjinskih prava te se razgovaralo o suradnji zaštite prava i unaprjeđenja položaja hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori i crnogorske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije