Između 25. i 45. godine života

U pet godina otišlo 926 medicinskih sestara

Marijan Susenj/PIXSELL
09.05.2018.
u 13:09

Na problem masovnog odlaska u inozemstvo medicinskih sestara i tehničara upozorit će se i najavljenom konferencijom upravo u aktualnom Međunarodnom tjednu sestrinstva

Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju do početka listopada 2017. godine iz Hrvatske je na rad u inozemstvo otišlo 926 medicinskih sestara dok ih je 1829 zatražilo potvrde! Podatak je to Hrvatske komore medicinskih sestara jer je toliko medicinskih sestara zatražilo različite potvrde, ali sve s ciljem rada izvan Hrvatske.

"Medicinske sestre najčešće odlaze u Irsku, Njemačku i Austriju, ali i u druge zemlje diljem svijeta. Najviše odlaze medicinske sestre koje su stekle dobro radno iskustvo, između 25. i 45. godine života. Njihov je odlazak veliki problem u zdravstvenom sustavu jer da bi se osposobilo mladu sestru da bude spremna udovoljiti zahtjevima struke, potrebna su znatna ulaganja i vrijeme", rekla je Slava Šepec, predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara. 

Također je napomenula da zabrinjava što iz zdravstvenog sustava odlaze visokoobrazovane medicinske sestre jer ih naš zdravstveni sustav nije "prepoznao". Problem je to na koji se godinama upozorava, ali ga se i dalje ne rješava te se visokoobrazovanim medicinskim sestrama to obrazovanje praktički ne priznaje. 

Predsjednica sestrinske komore istaknula je da medicinske sestre kao najčešće razloge odlaska na rad u inozemstvo navode osobni dohodak, ali i organizaciju te uvjete rada u zdravstvenim ustanovama. 

"Neke zdravstvene ustanove navode da se na mnoge otvorene i ponovljene natječaje za zapošljavanje medicinskih sestara nitko ne javlja. Istodobno, potkraj prosinca 2017. godine na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje bilo je prijavljeno 979 medicinskih sestara, najviše njih srednje stručne spreme", naglasila je Šepec spominjući i slučajeve povratka medicinskih sestara i tehničara s rada u inozemstvu. 

Na problem masovnog odlaska u inozemstvo medicinskih sestara i tehničara upozorit će se i najavljenom konferencijom upravo u aktualnom Međunarodnom tjednu sestrinstva.

Komentara 6

DU
Deleted user
14:15 09.05.2018.

U pet godina otišlo je 926 medicinskih sestara zato: - što su potplaćene i rade u lošim uvjetima - što viša MS i sss MS rade iste poslove i imaju iste plaće - što za upis na studij za višuu medicinsku sestru prednost imaju gimnazijalci, a ne školovane medicinske sestre - što rade poslove koje vani rade liječnici, a za iste nisu plaćene - što na 1 liječnika dolaze 2 sestre, a vani je odnos 1:7 - što ih liječnici doživljavaju ko posilne, a ne kao kolege - što si u Irskoj i za minimalnu plaću mogu pružiti normalan život, dok ovdje životare - što ... da nastavim nabrajat?

TR
tratincica68
08:32 10.05.2018.

evo kcer mi danas ide u ameriku radit.nema ovdje kruva dok su glavna tema partizani i ustase.

AA
aabbcc
02:06 10.05.2018.

Samo kod Tite je 4-clana obitelj mogla prezivjeti od jedne RADNICKE place a to vam danas u Evropi nema nigdje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije