autorica Vanda Boras-Podravac

U četvrtak predstavljanje Dnevnika iz tuđine

Petar Glebov/PIXSELL
07.09.2018.
u 08:43

Njezina iskustva neprestano se obogaćuju iz više smjerova, što čitateljskoj percepciji ove (pri)povijesti nudi neodoljivi šarm Senjkinje, građanke svijeta s polustoljetnom australskom adresom

Predstavljanje knjige A Diary from the Croatian Diaspora / Dnevnik iz tuđine, autorice Vande Boras Podravac iz Canberre, održat će se u četvrtak 13. rujna 2018. s početkom u 13 sati, u Hrvatskoj matici iseljenika.

Uz autoricu Boras Podravac, o knjizi će govoriti ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić, predsjednik Društva hrvatskih književnika Đuro Vidmarović te urednica Vesna Kukavica. Voditeljica predstavljanja bit će Ljerka Galic.

Autorica Vanda Boras-Podravac, sociologinja i aktivistica civilnih udruga hrvatske zajednice u Australiji, nastoji postići dokumentarističku uvjerljivost egzilantskih pustolovina koje su iza "željezne zavjese" ostavljale jedan nepravedan svijet, a uvodile nju i njezinu obitelj u svijet novih izazova na drugim meridijanima, s nizom drukčijih prepreka poput jezičnih barijera ili pak kulturoloških razlika u stilu života. 

Autorica svojim radnim angažmanom i uključivanjem vlastitog supruga i djece u institucije nove sredine nastoji postići nužnu adaptaciju i bijeg iz iracionalnih i traumatiziranih izbjegličkih stanja u koordinate stvarnosti što joj, srećom, i uspijeva. Za svoj rad primila je visoko odlikovanje Kraljice Elizabete II. The Medal of the Order of Australia.

Spisateljičin narativ oblikovan je od uspona i padova koje je doživjela na krivudavoj migrantskoj ruti preko pola zemaljske kugle, konstruiravši upečatljivu tekstualnu kompoziciju vlastitog života. 

Njezina iskustva neprestano se obogaćuju iz više smjerova, što čitateljskoj percepciji ove (pri)povijesti nudi neodoljivi šarm Senjkinje, građanke svijeta s polustoljetnom australskom adresom. Profinjeni identitetski narativ, u čiji su koncept utkane autoričine internalizirajuće priče, odiše čitkošću u svih 11 tematskih cjelina i to s jasnim određenjem na junake i zlikovce, kako iz života hrvatskog naroda za "olovnih vremena" tako i iz osobnog Vandina iseljeničkog kruga. 

Riječju, individualna životna priča obuhvaća potresne fragmente naslovljenog narativnog izbora autorice Vande Boras-Podravac (r. 1930.).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije