Na dan smrti Ivana Česmičkog

U Budimpešti održana Hrvatska književna Panonija

Foto: Branka Pavić Blažetin
1/4
31.03.2019.
u 20:11

U sklopu večernjeg programa nastupili su đakovački učenici Luka Batarilo i Matej Imrović koji su svirkom na gitari i pjesmom oduševili prisutne

Simbolično, 27. ožujka na dan smrti hrvatskog latiniste Ivana Česmičkog iliti Janusa Pannoniusa, pečuškog biskupa i dvorjanina s dvora Matije Korvina koji je umro prije 547 godina, u Budimpešti je održana manifestacija "Hrvatska književna Panonija".

Dan je počeo druženjem u hrvatskoj školi u Budimpešti, a potom i susretom učenika s pjesnicima Jasnom Horvat i Hrvojem Hitrecom. 

U večernjim satima u Croatici je na programu bio okrugli stol "Hrvatska književna Panonija – U početku bijaše Janus Pannonius". Uvodno izlaganje održao je dr. sc. Goran Rem s Filozofskog fakulteta u Osijeku, a u raspravi su sudjelovali dr. sc. Stjepan Blažetin, ravnatelj Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj, dr. Robert Hajsan iz Pinkovca, te Mirko Ćurić, dopredsjednik Društva hrvatskih književnika koji je uz Tomislava Žigmanova, pjesnika, političara i ravnatelja Zavoda za kulturu Hrvata u Vojvodini, moderirao susret.

Prisutne je pozdravio i Đuro Vidmarović, predsjednik Društva hrvatskih književnika. Potom su okupljenima svoje književne radove, uglavnom poeziju, čitali književnici iz Hrvatske: Goran Rem, Jasna Horvat, Josipa Gogić i Hrvoje Hitrec; Bosne i Hercegovine: Joso Živković; Srbije: Tomislav Žigmanov i Darko Baštovanović; Mađarske: Katarina Gubrinski Takač, Stjepan Blažetin i Ivan Tomek; te Austrije: Robert Hajsan.

U sklopu večernjeg programa nastupili su đakovački učenici Luka Batarilo i Matej Imrović koji su svirkom na gitari i pjesmom oduševili prisutne, dok su učenici Srednje strukovne škole iz Đakova prikazali život i rad graditelja Josipa pl. Vancaša povodom 160. obljetnice njegova rođenja u Šopronu.

Ovaj događaj održan je u organizaciji Ogranka slavonsko-baranjsko-srijemskog Društva hrvatskih književnika, Društva hrvatskih književnika, Croatica neprofitnog d.o.o. danas te Hrvatskog vrtića, osnovne škole, gimnazije i đačka doma u Budimpešti. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije