“DUGA NOĆ CRKVI”

U Beču buran pljesak i povici “bravo” Josipu Čeniću i Dubrovačkim kavaljerima

Foto: Snježana Herek
1/4
13.06.2022.
u 22:40

Izvedene su i dirljive uglazbljene pjesme Josipove majke Anđelke Petričević Čenić, koja je nakon Drugog svjetskog rata bila 12 godina u zatvoru zbog optužbi komunističkih vlasti, jer je iskazivala odanost Katoličkoj crkvi i hrvatskoj domovini. Preminula je u progonstvu u Beču 1992. godine

Duga noć crkvi” u Austriji održava se s velikim uspjehom još od 2005. godine. I ove je godine bilo isto. Oko 150 crkvi samo u Beču i na istoku pokrajine Donje Austrije koja graniči s austrijskim glavnim gradom otvorilo je svoja rata prošli vikend ne samo za vjernike nego za sve znatiželjnike i ljubitelje kulture.

Održano je više od 900 priredbi, od toga u Beču njih oko 750, te je teško bilo odabrati kuda ići i što posjetiti od 18 sati navečer do 1 sat iza ponoći. Započele su uglavnom molitvom, a negdje i misnim slavljem. Ove je godine središnja tema bila “Mir”, “Mir u duši i u svijetu”, aktualnija nego ikada dosad, s obzirom na rat u Ukrajini, i sve ostale sukobe diljem svijeta. “Duga noć crkvi” nudi brojne koncerte, rasprave, čitanja, ali i razgledavanje povijesno- arhitektonskih znamenitosti  u prekrasnim drevnim i suvremenim crkvenim zdanjima.

Foto: Snježana Herek

Jedan od koncerata za sjećanje bio je i koncert poznatog hrvatskog kantautora koji živi na relaciji Beč-Trsteno-Dubrovnik-Beč, Josipa Čenića, koji je duhovnim i domoljubnim pjesmama na hrvatskom jeziku, osobno uglazbljenim na stihove njegove tete, pjesnikinje Anke Petričević, klarise, sestre Marije od Presvetog Srca oduševio sve nazočne u Crkvi sv. Egidijusa u 6. bečkom stambenom okrugu. A Crkva je bila puna. Ne samo bečkih Hrvata nego i “pravih” Bečana. Koncert je počeo simboličnom pjesmom “Pusti me majko da pođem crkvici onoj na brijegu”, a Čenićevo sjetno pjevanje  impozantnim glasom nadopunjavala je sjajna vokalistica Tanja Ruždjak, a što glasom i svirkom, što čitanjem stihova na njemačkom jeziku, kako bi i Bečani razumjeli o čemu se radi, pridružio im se je Karl Johannes Vsedni. U prvom dijelu glazbenog recitala gost je bio poznati hrvatski pijanist Hrvoje Jugović, koji je vrhunskom svirkom Bečanima predstavio Sorkočevića.

Sve zajedno, Čenić & Co. te Jugović, bila je emotivna glazbena poslastica koju je publika nagradila dugotrajnim pljeskom i povicima “bravo”. Jednako kao i nakon toga u drugom dijelu recitala održani koncert serenada sastava “Dubrovački kavaljeri” iz Beča, na čelu sa njegovim svestranim vođom,  frontmenom Josipom Čenićem, osnovanim prije 37 godina. U dijelu programa pridružio im se je i pjesnik i glazbenik Mišo Bijuklić, koji inače svira bisernicu, brač, harmoniku i gitaru.

Kako je vrijeme prolazilo, Kavaljeri su nizali hit za hitom, a među njima i pjesmu “Jedna je Hrvatska”, koja je gotovo postala himna iseljenih Hrvata, a i u domovini je popularna i izvode je razni sastavi i pjevači. Izvedene su i dirljive uglazbljene pjesme Josipove majke Anđelke Petričević Čenić, koja je nakon Drugog svjetskog rata bila 12 godina u zatvoru zbog optužbi komunističkih vlasti, jer je iskazivala odanost Katoličkoj crkvi i hrvatskoj domovini. Preminula je u progonstvu u Beču 1992. godine.

“Prva koja je izvela moju pjesmu “Jedna je Hrvatska” prije 30-tak godina bila je Vera Svoboda. Ta se je pjesma ljudima uvukla pod kožu. Skladao sam ju 28.12. 1990. i posvetio mojim pokojnim roditeljima Anti i Anđelki i domovini Hrvatskoj. Već je obišla cijeli svijet, a i ja ju pjevam gdje kod gostujem”, rekao je za Večernji list glazbenik Josip Čenić.  Naglasio je kako je izuzetno dirnut velikim odazivom ljudi na njihov koncert u bečkoj crkvi sv. Egidijusa, kao i aplauzom i povicima “bravo” austrijske publike koja, kako je napomenuo,”sve više voli hrvatsku glazbu i u njoj uživa”.

“To nam je dodatni motiv za dalje. Veselim se da je danas s nama pjevao i Marko Majkovica. On i ja smo prije više 30 godina zajedno osnovali Dubrovačke kavaljere. Od starog sastava ostali smo još samo Matko Dišipulo i ja, ali pridružili su nam se novi članovi, Karl Vsedni i Antonel Pranjić, a i Tanja Ruždjak kada može, jer putuje i radi na relaciji Zagreb-Beč”, istaknuo je šef Dubrovačkih kavaljera Josip Čenić.

U svakom slučaju ovogodišnja “Duga noć crkvi” u Beču bila je sjajna promocija Hrvatske i njene kulturno- glazbene baštine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije