351. OBLJETNICA POGUBLJENJA

U Bečkom Novom Mjestu svečano otkriven spomenik Zrinskom i Frankopanu

Foto: Veleposlanstvo RH, Beč
1/9
24.04.2022.
u 17:04

Na današnjem svečanom otkrivanju spomenika bili su nazočni brojni politički, diplomatski  i kulturni predstavnici iz Hrvatske i savezne pokrajine Donje Austrije

U Bečkom Novom Mjestu, gradiću udaljenom 60-tak kilometara južno od Beča danas je svečano otkriven spomenik velikanima hrvatske povijesti Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu, koji je Zrinska garda Čakovec podigla 2019. godine.

Spomenik odnosno dvije impozantne biste su rad čakovečkog akademskog kipara Michaela Štrebiha. Iako je prošle godine bila okrugla 350. obljetnica pogubljenja Zrinskog i Frankopana, ovu svečanost do sada nije bilo moguće organizirati zbog pandemije koronavirusa i epidemiološkog stanja u Austriji.

Ali danas je sve nadoknađeno i svečanost otkrivanja spomenika održana je u sklopu obilježavanja 351. godišnjice mučeničke smrti Zrinskog i Frankopana. I to pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, u suradnji s hrvatskim Veleposlanstvom u Austriji, Hrvatskim kulturnim društvom u Gradišću i grada Bečko Novo Mjesto.

Biste je Zrinska grada postavila u blizini stratišta hrvatskih mučenika, na kojem su 30. travnja 1671. godine pogubljeni hrvatski ban Petar Zrinski i hrvatski plemić, vojskovođa i pjesnik Fran Krsto Frankopan po nalogu bečkog dvora. Naime, obojica su se pobunila protiv centralizma i apsolutizma tadašnjeg hrvatsko-ugarskog kalja Leopolda I. i Habsburgovaca tražeći poštivanje prava i obveza koji je bečki dvor imao prema hrvatskom narodnu, što su platili životom.

Na današnjem svečanom otkrivanju spomenika u Bečkom Novom Mjestu i obilježavanju Spomendana  na ovu dvojicu hrvatskih povijesnih velikana i mučenika, koji simbolizira žrtve za slobodu i pravdu hrvatskog naroda i hrvatske domovine, bili su nazočni brojni politički, diplomatski  i kulturni predstavnici iz Hrvatske i savezne pokrajine Donje Austrije, te predstavnici hrvatskih i gradišćanskohrvatskih udruga, povijesne hrvatske postrojbe, ail i građani pojedinci koji su željeli prisustvovati toj svečanosti.

Svečanosti je započela intonacijom hrvatske i austrijske himne. Potom su prigodne govore održali dopredsjednik Zrinske garde Čakovec Dražen Berkopić, Stanko Horvath, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću koje je financijski pomoglo postavljanje spomenika, dogradonačelnik Bečkog Novog Mjesta Rainer Spenger, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, međimurski župan Matija Posavec, hrvatski veleposlanik u Austriji i izaslanik ministra vanjskih i europskih poslova Daniel Glunčić i Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu i izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića. 

„Ovo je veliki događaj. Prvi se je put Bečki Novigrad pridružilo obilježavanju obljetnice Zrinskog i Frankopana. To je neka vrsta rehabilitacije onoga što se je dogodilo prije 350 godina. Ali i poveznica za daljnje unapređenje hrvatsko-austrijskih odnosa“, rekao je za Večernji list izaslanik hrvatskog ministra vanjskih i europskih poslova, veleposlanik Glunčić.

„Vrlo je dojmljivo bilo nazočiti ovoj svečanosti i izraziti zahvalnosti svima onima koji odaju počast hrvatskim velikanima. Nesretna sudbina Zrinskog i Frankopana odražava višestoljetne napore našeg naroda u borbi za slobodnom i vlastitom državnom“, istaknula je izaslanica predsjednika Vlade RH Glavak. Povukla je paralelu o njihovoj hrabrošću s zbrojnim mladićima, djevojkama i hrvatskim braniteljima, „koji su jednom novom vremenu donijeli slobodnu i samostalnu državu“.

Osvrnula se je i na aktualna zbivanja na prostoru Europe, posebno apostrofirajući koliko je danas mir krhak i koliko je važno raditi na njegovom očuvanju. U duhu pomirdbe je predložila da Bečki Novigrad i grad Čakovec postanu gradovi prijatelji, „baštineći zajedničke europske vrijednosti“.

„Za nas je ovo veliki i ponosan dan, jer uz spomendan Zrinskom i Frankopanu 30. travanj obilježavamo i kao Dan Međimurske županije. Povezivanjem pograničnog prostora Hrvatske, Austrije i Mađarske stvaramo autentičan duh Europe i povijesno iskustvo koje nas uči da suradnjom i solidarnošću gradimo mir i razvoj za naše regije i države“, rekao nam je međimurski župan Posavec.

Istakao je želju za povezivanjem Bečkog Novigrada i Čakovca, te Međimurja i Donje Austrije, kao i Gradišća na  povijesnome segmentnu, kao temelja razvoja buduće gospodarske suradnje.

Dražen Berkopić iz Zrinske garde je naglasio „kako je nakon više od 350 godina od pogubljenja Zrinskog i Frankopana ideja hrvatske neovisnosti, za koju su tada dali svoje živote,  današnjim otkrivanjem spomenika, napravljenog još 2019. godine na njihov spomen i čast, konačno ovjekovječena“.

Počasni predsjednik Zrinske garde Alojzije Sobočanec nam je rekao kako je otkrivanje spomenika „veliki iskorak i nova šansa u povezivanju Bečkog Novigrada s Međimurskom županijom, te Hrvatske s Austrijom“.

„Zajedništvo i povjerenje u zajedničkoj Europi, važnije je nego ikada prije. Sada imamo slobodnu i neovisnu Hrvatsku, zahvaljujući braniteljima koji su uspjeli ideje Zrinskog i Frankopana pretvoriti u stvaranost“, ustvrdio je.   

Svi navedeni govornici nakon toga su zajednički otkrili spomenik Zrinskom i Frankopanu, koji je blagoslovio prečasni Antun Hoblaj, župnik u Prelogu. Potom je već navedeni eminentni skup hrvatskih predstavnika u kojem su, uz članove Zrinske garde Čakovec, Dražena Berkopića, Alojzija Sobočanca, Branka Krnjaka i  Alojzija Šestana još bili i gradonačelnik Szigetvara Vass Peter i načelnica Općine Zrinski Topolovac Jasna Mikles Horvat - položio vijence i zapalio  svijeće hrvatskim velikanima.

Nakon dojmljivog počasnog pozdrava i mimohoda Zrinske garde, Zrinskom i Frankopanu odana je počast i na svečanom misnom slavlju održanom u katedrali u Bečkom Novom Mjestu, koje je predvodio prečasni Antun Hoblaj.

I ono što se također na kraju mora spomenuti i pohvaliti je da su se hrvatsko Veleposlanstvo u Austriji i razna hrvatska društva u ovoj alpskoj zemlji, kao i organizator obilježavanja obljetnice Zrinska grada Čakovec godinama zalagali za postavljanje spomenika hrvatskim povijesnim velikanima. Jer “Navik on živi ki zgine pošteno”.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije