Tiskovine hrvatskih zajednica

Tyran: Narod na manjinske zajednice gleda kao na zastarjele ostatke prošlosti

Petar Tyran
Hrvatski centar u Beču
26.08.2019.
u 11:28

U Austriji novi zakon o medijima postavlja i nove izazove pred tiskane medije manjinskih zajednica

Premda ponuda vijesti i informacija nikada nije bila veća, istovremeno je stalno prisutna i kriza medija. Prvenstveno se to odnosi na tiskane medije koji ubrzano gube čitatelje, piše Hrvatska matica iseljenika.

Posebno su pak ugroženi tiskani mediji vezani za lokalne zajednice i teme od interesa za manje skupine ljudi. Tako su često prvi na udaru i tiskovine hrvatskih manjinskih zajednica.

O problemu hrvatskog manjinskog tiska u Austriji oglasio se i Petar Tyran, urednik "Hrvatskih novina", glavnog glasila gradišćanskih Hrvata koje izdaje Hrvatsko štamparsko društvo iz Željeznoga. U Austriji novi zakon o medijima postavlja i nove izazove pred tiskane medije manjinskih zajednica. Pri tome se zalaže za jači angažman vodstva hrvatske zajednice i za koordinirani nastup s ostalim manjinskim zajednicama u Austriji.

Tyran tvrdi da je posebna problem kako većinski narod gleda na manjinske zajednice kao na zastarjele ostatke prošlosti osuđene na izumiranje, čemu je dijelom doprinijelo i ponašanje samih manjina.

Tisak hrvatskih zajednica izvan Republike Hrvatske nije ugrožen samo u Austriji nego i u drugim zemljama. Od stotina periodičnih publikacija ostali su samo "ostaci ostataka". To predstavlja veliki problem jer su nudile sustavne i uglavnom pouzdane informacije o hrvatskim zajednicama. One su doprinosile povezivanju unutar zajednica, a i otvarale su ih prema vani. Postovi na Facebooku i Twitteru ne mogu ih zamijeniti.

Opstanak hrvatskog manjinskog tiska dio je problema njihova opstanka i održivosti. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije