Nova studija

Treba li 'kulturu dobrodošlice' tražiti svijećom u Njemačkoj?

Michael Kappeler/DPA/PIXSELL
04.06.2019.
u 10:01

Njemačka u bližoj budućnosti planira olakšanja kako bi privukla stručnjake izvan Europske unije, gdje je potencijal očito već iskorišten

Njemačka slovi kao atraktivna zemlja za radnu snagu iz cijelog svijeta. Slično vrijedi i za studente i ulagače. No, prema jednoj OECD studiji, vrhunski stručnjaci radije biraju druge zemlje, piše Deutsche Welle.

Studija pod nazivom "OECD Indikatori atraktivnosti za talente" izrađena je u suradnji Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) i njemačke zaklade Bertelsmann. Studija se pozabavila sljedećim aspektima: izgledi za napredovanje u struci, prihodi i porezi, mogućnosti za članove obitelji, stručno okružje, različitost i kvaliteta života. I stupanj kompliciranosti stjecanja vize i boravišnih dozvola za visokokvalificirane i članove njihovih obitelji uzet je kao kriterij.

Njemačka atraktivna za tvrtke, ali ne i za stručnjake

Za studente i poduzetnike Njemačka se pokazala kao pravi raj. Za studente je samo Švicarska i Norveška atraktivnija. Slično je i s ulagačima koje također privlači njemačka poduzetnička atmosfera. Tu je Njemačka na šestom mjestu iza Kanade, Novog Zelanda, Švicarske, Švedske i Norveške.

No kad je riječ o atraktivnosti za stručnjake, Njemačka popularnost pada. Među migrantima koji posjeduju najmanje jedan master, zemlje poput Australije, Švedske, Švicarska, Kande i Novog Zelanda zbog "povoljnijih okolnosti na tržištu rada“ mnogo su atraktivnije. Njemačka je tu, unatoč činjenici da joj nedostaje stotine tisuća visokokvalificiranih radnika, tek na dvanaestom mjestu među 35 zemalja OECD-a.  Jedan od glavnih razloga jest taj što se strane diplome u Njemačkoj jednostavno „slabo vrednuju". Priznanje stručnih diploma, posebice za one koji dolaze izvan Europske unije, škakljiva je tema. Njemački poslodavci očito nemaju povjerenja u diplome s drugog kraja svijeta.

Nedostatak "kulture dobrodošlice"

No nisu samo diplome i relativno sporo izdavanje viza za stručnjake i članove obitelji presudni za slab ranking Njemačke. 

"Mnogi čimbenici koji izlaze iz okvira zakonodavstva utječu na odluku. Tu je, prije svega, atraktivnost za članove obitelji", rekao je Stefano Scarpetta, direktor OECD-ova odjela za istraživanje rada. OECD smatra da bi Njemačka dodatnim reformama i zakonskim olakšicama mogla popraviti svoj imidž. No tu uvijek postoji jezična barijera. Globalni jezik stručnjaka je engleski, stručnjaci će stoga radije odseliti u neku zemlju s engleskog govornog područja poput Australije, Kanade ili SAD-a.

Najavljene reforme

Švicarska, u kojoj engleski isto tako nije službeni jezik, u prednosti je pred Njemačkom jer se ovdje, kako se navodi u studiji, razvila tzv. kultura dobrodošlice koju još uvijek treba tražiti svijećom u Njemačkoj. Osim toga, ovdje su plaće više, a porezi niži.

Njemačka u bližoj budućnosti planira olakšanja kako bi privukla stručnjake izvan Europske unije, gdje je potencijal očito već iskorišten. Tako bi za kvalificirane radnike trebala biti ukinuta klauzula po kojoj poslodavac posao smije dati samo ako dokaže da nije pronašao adekvatnog radnika iz Njemačke ili Europske unije. Isto tako bi stručnjaci mogli doći u Njemačku i tek onda tražiti posao, što do sada nije bilo dopušteno.

[PITAMO VAS] Treba li u Njemačkoj, prema vašem iskustvu, 'kulturu dobrodošlice' tražiti svijećom?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije