Američki Hrvat

Tko je Chris Marcich, novi ravnatelj HAVC-a, koji se zbog obitelji vratio u Hrvatsku?

Screenshot
16.04.2019.
u 09:24

Od 1995. do 2016. radio je kao predsjednik i koordinator globalnih međunarodnih poslova američke filmske asocijacije MPA koja objedinjuje šest velikih američkih audiovizualnih kompanija

Upravni odbor Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) jednoglasno je izabrao Chrisa Marcicha za novog ravnatelja te središnje nacionalne filmske institucije. Marcich je izabran u mandatnom razdoblju od četiri godine, a na dužnost stupa 1. svibnja.

"O njegovu izboru odlučila je cjelokupna i cjelovita slika, njegove međunarodne referencije, velika upućenost u međunarodne tokove audiovizualnih djelatnosti, mogućnost da tu napravi mnogo za HAVC i sveopća slika stabilnosti koju kolega nudi", ustvrdio je predsjednik Upravnog odbora HAVC-a Bruno Kragić. 

Kragić je napomenuo da je novi ravnatelj HAVC-a većinu svog života radio u inozemstvu, u američkom ministarstvu vanjske trgovine bio je jedan od pregovarača u raznim procesima, pomoćnik za Europu, a godinama je radio i u predstavništvima američke filmske asocijacije – MPA. Sudjelovao je i u trgovačkim pregovorima između SAD-a i EU i "iznimno je upućen u pitanja kvota, autorskih prava, plasmana filmskih proizvoda i drugo".

"Stanje u hrvatskoj kinematografiji sada primarno poznaje više kao promatrač nego kao sudionik, no možda mu je to, da se malo našalim, stanovita prednost, da nije previše unutar same situacije u praktičnom smislu", dodao je Kragić.

Marcich: Imenovanje na mjesto ravnatelja HAVC-a velika je čast i izazov

Chris Marcich, novi ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) izjavio je kako imenovanje na tu dužnost smatra velikom čašću i izazovom, nije pesimist i vidi brojne mogućnosti za hrvatsku kinematografiju.

"Ima mnogo posla i odmah ću ga se primiti, a trebat ću potporu svih zainteresiranih, od državnih službi preko privatnog sektora do samog HAVC-a, posavjetovat ću se sa svima", naglasio je Marcich za Hinu.

Kao prioritet je istaknuo učinkovitu, kompletnu provedbu postojećeg Nacionalnog programa, uključivši i nedovoljno ispunjen financijski segment, no smatra da treba jaču, koherentnu potporu za cijelu branšu.

"Država se treba više potruditi da televizije ispunjavaju svoje dužnosti, kao i privatne firme s licencijom u Hrvatskoj koje, vjerujem, razumiju da igraju veliku ulogu te da će to biti u njihovu interesu, interesu sektora i cijele Hrvatske", napomenuo je.

Christopher Peter Marcich (1955.) karijeru je ostvario u inozemstvu, a od jezika govori engleski, francuski, talijanski i španjolski. Od 2012. predsjednik je Izvršnog odbora AGICOA sa sjedištem u Ženevi, što je udruga audiovizualnih producenata, udruženja proizvođača i društava za upravljanje kolektivnim pravima gdje on, među ostalim, surađuje s institucijama EU u vezi s prijedlogom Uredbe EU o radioteleviziji, uz blisku koordinaciju s europskim organizacijama proizvođača, autora i izvođača.

Od 1995. do 2016. radio je kao predsjednik i koordinator globalnih međunarodnih poslova američke filmske asocijacije MPA koja objedinjuje šest velikih američkih audiovizualnih kompanija, lobira za pojedina pitanja od interesa iz područja relevantnih politika na nacionalnim razinama i na razini EU, bavi se zaštitom sadržaja i parničenjem. MPA je napustio, kako je naveo u životopisu, da se pridruži obitelji u Hrvatskoj, nakon što je sudjelovao u izboru svojeg nasljednika na mjesto čelnika europskog ureda.

Od 1985. do 1995. radio je u ministarstvu vanjske trgovine SAD-a,  bio je, među ostalim, pomoćnik ministra za Europu, Afriku i Bliski istok. Od 1980. do 1985. bio je savjetnik u američkom ministarstvu gospodarstva. Nakon srednjoškolskog obrazovanja u Milwaukeeju diplomirao je ekonomske i političke znanosti na University of Wisconsin, Madison, te magistrirao međunarodne odnose na Georgetown Universityju, Washington. Među odlikovanjima i priznanjima koje je dobio za svoj rad ističu se Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge za kulturu (2003.), USTR Kelley Award za izvanredna postignuća i doprinos uspjesima tima (1994.), US State Department:  Outstanding Achievement Award (1991)  te Posebna nagrada za doprinos cijeloj organizaciji MPA (2016).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije