NASTUPALI BROJNI OPERNI PJEVAČI

Svečani koncert u povodu predsjedanja RH Vijećem EU u Torontu

Foto: Ana Bačić
29.01.2020.
u 15:53

Uvažena ministrica naglasila je važnost bilateralnih i trgovačkih odnosa dviju zemalja te povijesnog doprinosa Hrvata Kanadi – njihovoj drugoj domovini.

Predsjedanje Hrvatske Vijećem Europske unije koje je započelo 1. siječnja 2020.godine povijesni je trenutak za Hrvatsku, a također i za Hrvate u iseljeništvu.

Hrvatski konzulat u suradnji s Kanadsko-hrvatskom komorom u tom je povodu organizirao svečani koncert kojem su prisustvovali članovi zajednice, predstavnici društava i organizacija iz Ontarija te kanadski dužnosnici. U crkvi Krista Spasitelja u Torontu, gdje tradicionalno nastupaju mnogi poznati operni pjevači, tom je prilikom izveden koncert Kanadsko-hrvatskog pjevačkog društva.

“Jako sam ponosan što smo imali priliku u samom centru Toronta čuti hrvatsku glazbu i na taj se način predstaviti ne samo hrvatskoj zajednici već i konzularnom zboru te osobama iz kanadskog poslovnog i političkog života”, istaknuo je generalni konzul RH u Mississaugi Ante Jović. “Hrvatsko predsjedanje Vijećem EU ujedno je i platforma za veću vidljivost i promociju Hrvatske, a večeras smo obilježili i 28. obljetnicu međunarodnog priznanja Hrvatske. Osobito sam se zahvalio hrvatskoj zajednici na potpori i pomoći u stvaranju hrvatske države i tijekom Domovinskog rata.”

Nakon pozdravne riječi generalnog konzula Jovića, nazočne je pozdravila predstavnica vlade Ontarija, ministrica infrastrukture Laurie Scott. Uvažena ministrica naglasila je važnost bilateralnih i trgovačkih odnosa dviju zemalja te povijesnog doprinosa Hrvata Kanadi – njihovoj drugoj domovini.

Koncertom je ravnao proslavljeni glazbeni entuzijast Edward Mavrinac, dirigent i voditelj Kanadsko-hrvatskog pjevačkog društva, a nastupili su i mladi članovi zbora, većinom članovi hrvatske Župe Presvetog Trojstva u Oakvilleu. Arije iz poznatijih domaćih djela izveli su solisti Julijana Hajdinjak, Mia Miličević i klasični pijanist Adam Mezgec. “Osobita mi je čast što sam imala priliku izvesti ariju iz opera Nikola Šubić Zrinski i Dalmatinski Šajkas (Šrabec), rekla je Julijana Hajdinjak, pomoćna dirigentica i voditeljica dječjeg zbora. “Zadovoljstvo je prenositi našu glazbenu tradiciju na mlade generacije i raditi s legendarnim Edom Mavrincem koji je vrlo zaslužan za poučavanje generacija glazbenika hrvatskog porijekla u Kanadi. Njegov  entuzijazam i strast za hrvatsku glazbenu tradiciju pokretačka su snaga ovoga zbora.”

Operna pjevačica Mia Miličević izvela je ariju iz Puccinijeve opere te domaće opere “Ljubav i zloba”, Vatroslava Lisinskog, oduševivši publiku svojim iznimnim pjevačkim sposobnostima. “Tijekom studija izvodila sam samo strane opere i odnedavno mi je pravo otkriće hrvatska operna tradicija. Uz Edu sam uvježbala ovu zahtjevnu ariju Lisinskoga. Sad sam i cijelu svoju obitelj zarazila svojom ljubavi prema hrvatskoj klasičnoj glazbi. Bila sam raznježena vidjeti mamu i tatu u publici kako krišom brišu suze za vrijeme moje operne izvedbe.

Uz školovane glazbenike, nastupio je i dječji zbor koji je osobito oduševio publiku izvedbom klapske pjesme “Croatio, iz srca te ljubim”. U zboru je troje djece Marianne Brinjak: Luka (13), Ema (11) i Kristina (9). “Naša djeca priključila su se zboru kada je osnovan prije dvije godine. Iznimno nam je drago da kroz glazbu razvijaju svoje talente. Mnogo nam znači što kroz pjesmu uče hrvatski jezik i tradiciju i kulturu Hrvata”, ističe Marianna, inače Kanađanka i hrvatska snaha.

U finalu koncerta dirigent Edward Mavrinac pozvao je sve okupljene da mu se pridruže u izvedbi Beethovenove Ode radosti, himne Europske Unije. Uslijedio je svečani domjenak gdje su prisutni podijelili svoje dojmove o ovom izuzetno uspješnom i dobro posjećenom koncertu u Torontu. U zaključku generalni konzul Jović ističe svoju zahvalnost Hrvatsko-kanadskoj komori na suradnji i potpori te svim izvođačima i solistima koji su uspjeli predstaviti hrvatsku zajednicu u najboljem svjetlu.

“Posebno me je dirnulo kada sam upoznao gospođu koja je zbog ovoga koncerta doletjela iz Montreala”, kazao je generalni konzul Jović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije