Veliki problem

Svakom petom njemačkom umirovljeniku prijeti siromaštvo

Starica
Ilustracija Tomislav Miletić/PIXSELL
12.09.2019.
u 13:52

DIW u studiji locira nekoliko skupina koje su posebno ugrožene – prije svega oni koji su radni vijek proveli bez stručne spreme ili sa slabijom stručnom spremom, kao i samci, posebno žene

Za dva desetljeća 21,6 posto umirovljenika u Njemačkoj bit će siromašno i to pod uvjetom da gospodarski rast ostane približan onom u proteklom desetljeću, tvrde u novoj studiji stručnjaci Njemačkog instituta za istraživanje gospodarstva (DIW). Trenutačno je 16,8 posto umirovljenika siromašno, piše Deutsche Welle.

Kao siromašna u starosti važi osoba koja od mirovine – iz državnog ili privatnog osiguranja, svejedno – ne može pokriti troškove života. Drugdje se siromaštvo određuje kao manje od 40 ili 50 posto medijana svih primanja u zemlji. Mediji u Njemačkoj uglavnom govore o 900 eura mjesečno ili manje.

Procjena istraživača DIW-a, kako ocjenjuje Spiegel, vrlo je optimistična jer pretpostavlja jak gospodarski rast do 2039. godine. 

"Ako se konjunktura bude lošije razvijala, broj siromašnih starijih sugrađana bio bi još veći: slaba ekonomija vodi većem broju nezaposlenih koji onda mogu manje izdvajati za starost", piše Spiegel na svom portalu.

DIW u studiji locira nekoliko skupina koje su posebno ugrožene – prije svega oni koji su radni vijek proveli bez stručne spreme ili sa slabijom stručnom spremom, kao i samci, posebno žene. Trenutačno ovdje istok Njemačke stoji bolje zbog više zaposlenosti žena tijekom komunizma u DDR-u, ali će se ta krivulja dugoročno mijenjati.

Studija dolazi u osjetljivom političkom trenutku dok socijaldemokrati u koalicijskoj vladi s kršćanskim demokratima pokušavaju progurati koncept "osnovne mirovine" koju treba jamčiti svima.

Kršćanski demokrati ustraju da tome prethode opsežne provjere treba li nekome to dodatno osiguranje, dok socijaldemokrati žele da dodatnu mirovinu dobiva svatko tko je radio najmanje 35 godina.

DIW vidi problem u oba modela – prvi bi smanjio siromaštvo za samo 0,4 posto, a drugi bi više pomogao onima kojima ta vrsta pomoći uopće ne treba jer im je mirovina dovoljna za život. Institut predlaže da se uvede jednostavna provjera koja bi osigurala da samo zaista ugroženi dobivaju ovakvu pomoć.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije