Nürnberg

Susret ministranata iz hrvatskih katoličkih župa i misija

IKA
03.05.2018.
u 10:54

"Bog nas je stvorio kao prekrasni cvijet, ali grijehom činimo da tom cvijetu otpadnu latice, osuši se i ostane bez mirisa"

Susret ministranata iz hrvatskih katoličkih župa i misija iz bavarskoga pastoralnog područja održan je u utorak 1. svibnja, u Hrvatskoj katoličkoj misiji ''Nürnberg''.

Okupljanje je započelo misnim slavljem u crkvi sv. Ludwiga koje je predvodio i propovijedao dušobrižnik u toj misiji don Filip Tomić, u suslavlju s voditeljem Hrvatske katoličke misije ''Nürnberg'' don Stjepanom Matijevićem, don Matom Križićem (Ingolstadt), dr. don Rudijem Palošem (Bamberg), fra Franom Čugurom (Rosenheim), fra Ivanom Čugurom (Freising), fra Filipom Minicom (München) i fra Petrom Komljenovićem (München) te uz asistenciju trajnog đakona Mate Kutleše (München). U pratnji ministranata bili su i pastoralni suradnici: s. Marta Barišić (Augsburg), Ilija Čolić (Freising) i Mirko Kapetanović (Rosenheim).

U uvodnoj riječi don Filip Tomić rekao je kako je ovaj susret veliki i lijepi dar koji je Gospodin darovao. Zahvalio je Bogu na mogućnosti da ministranti sa svećenicima i svima okupljenima preko toga susreta slave Boga i međusobno se upoznaju. 

"Bog nas je stvorio kao prekrasni cvijet, ali grijehom činimo da tom cvijetu otpadnu latice, osuši se i ostane bez mirisa", naglasio je don Filip Tomić. U propovijedi je istaknuo kako ministranti ne mogu bez Isusa, stoga je dostojno započeti taj susret misom. 

"Danas slavimo i sv. Josipa Radnika, a u njegovu poslu drvodjelstva pomagao mu je upravo Isus. I vi pomažete svećenicima na misi, a to znači da služite samom Isusu", dodao je, posebno spomenuvši dvojicu svetaca zaštitnika ministranata koji su posluživali kod oltara svim bićem i srcem – sv. Dominika Savia i sv. Tarzicija. 

"Pozvani smo da budemo radosni. Isus se s nama raduje kad činimo dobre i pozitivne stvari. Bog preko nas malenih čini velike stvari tamo gdje nas je postavio – u obitelji, školi, društvu", priznao je.

Na kraju je pozdravnu riječ ministrantima, svećenicima, pastoralnim suradnicima i svima okupljenima uputio voditelj misije don Stjepan Matijević koji je podsjetio kako je toga dana 1995. u domovini Hrvatskoj bila vojno-redarstvena operacija "Bljesak". 

"Ne smijemo nikada zaboraviti našu domovinu i da smo Hrvati, da se sjećamo svih onih koji su poginuli u tom nesretnom ratu, a pritom nam je žao svih žrtava", zaključio je don Stjepan Matijević.

Misno slavlje uveličala je skupina djece i mladih iz Hrvatske katoličke misije ''Ingolstadt'' pod vodstvom Ružice Lukač, koje su okupljeni nagradili velikim pljeskom. Nakon mise na obližnjem igralištu priređena je okrepa, a potom i natjecanja u nogometu, graničaru, trčanju na 100 metara i skoku u dalj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije