Pittsburgh

Sportski duh i zajedništvo. Košarkaško prvenstvo Hrvatske bratske zajednice u Americi

Košarkaški turnir
Foto: Franjo Bertović
1/14
19.04.2018.
u 10:23

Zajednica je vrlo rano u svoje programe uvela mnoge sportske i kulturne priredbe za mlade i odrasle

Od 13. do 15. travnja 2018. u Pittsburghu je održano 75. košarkaško prvenstvo Hrvatske bratske zajednice u Americi na kojem je sudjelovalo 30 timova s nešto više od 220 sportaša. Veliki je to ponos naših ljudi u Americi.

Košarka se rodila krajem 19. stoljeća u Springfieldu, u američkoj državi Massachusetts. Kanađanin dr. James Naismith, profesor tjelesne i zdravstvene kulture, izumitelj je maštovite igre. Ideja je nastala tijekom kišnog vremena. Da bi profesor zadržao svoje učenike u dobroj fizičkoj i psihičkoj kondiciji za vrijeme nevremena i spriječio dosadu, izmislio je igricu koju danas zovemo košarkom. Došao je na ideju da se gađa u običan koš za smeće: najprije s kuglicama papira, a zatim s običnom nogometnom loptom.

Prva utakmica održana je 21. prosinca 1891. Zanimljivo i istinito – samo tri godine prije nego što je utemeljena Hrvatska zajednica u Pittsburghu (danas Hrvatska bratska zajednica). 

Zajednica je vrlo rano u svoje programe uvela mnoge sportske i kulturne priredbe za mlade i odrasle. Tako je 1940. godine organiziran prvi Nacionalni košarkaški turnir u Garyju, u američkoj državi Indiani. Međutim, zbog izbijanja Drugog svjetskog rata, natjecanje je obustavljeno od 1943. do 1946. Nastavak je uslijedio 1947. godine pod pokroviteljstvom odsjeka 170 "Croatian Sons" – danas sa sjedištem u Merrillvilleu (Indiana).  

Već na samom početku uočeno je veliko zanimanje mladih i odraslih za košarku. Zato je odluka vodstva zajednice bila čvrsta i odlučna da se nastavi s godišnjim košarkaškim turnirom. 

Ova sportska priredba svake godine seli se iz grada u grad, što joj daje posebnu draž i privlačnost. Okuplja narod, a promiče sportski duh i zajedništvo. Ovako dugogodišnjem i popularnom natjecanju u košarci mnogo su pridonijeli sportski direktori HBZ-a, počevši od Franka Braidića, Rudyja Prpicha, Walta Rončevića, Mikea Krizmanicha i današnjeg Upravitelja fraternalističkih programa Dereka Luketicha Hohna.

Zanimljivo je da su prvi pobjednici turnira bili natjecatelji iz grada Farrell u Pensilvaniji – odsjek 126 "Slavno ime Isusovo" koji su taj laskav naslov osvojili i ove godine, prigodom 75. jubileja.  U završnici ovogodišnjeg turnira pobijedili su košarkaše Duquesne – odsjeka 320 "Holy Cross", također iz Pensilvanije.  

Natjecatelji turnira svrstani su u timove po životnoj dobi. Na turniru sudjeluju djevojčice i dječaci te, naravno, odrasli u kojima još uvijek plamti ljubav prema ovoj lepršavoj sportskoj igri. Da sve protekne na zavidnoj razini i u sportskom duhu, brinu se košarkaški suci i organizatori turnira. Svi natjecatelji članovi su Hrvatske bratske zajednice u Americi i zastupaju svoje odsjeke.

Ovogodišnji domaćin natjecanja i prvenstva bio je odsjek 248 "St. George" HBZ-a iz Clairtona, u Pensilvaniji. Predsjednik odsjeka, koji ujedno obavlja dužnost glavnog predsjednika HBZ-a Edward W. Pazo, doista je bio odličan domaćin.

Sve je proteklo na zavidnoj razini, u sportskom duhu i zajedništvu kako to dolikuje našem hrvatskom narodu. Zabavna večer održana je u subotu u Hrvatskom narodnom domu (Duquesne Croatian Home), gdje je druženje nastavljeno dugo u noć.

cure 10-12 Farrell;

dečki 10-12 Steelton;

cure 13-15 Duquesne B;

dečki 13-15 Steelton;

dečki 16-18 Duquesne A;

žene open Clairton; 

muškarci open Farrell. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije