Osnovano Povjerenstvo

Brojni izazovi za Hrvate u Sloveniji

Slovenija
Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
21.02.2018.
u 12:57

Državni tajnik Zvonko Milas uvjeren je da će osnivanje i rad Povjerenstva donijeti pozitivne pomake

U ponedjeljak je u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske održana prva sjednica Povjerenstva za pitanje statusa Hrvata u Republici Sloveniji.

Unatoč tome što pripadnici hrvatskog naroda stoljećima žive na području Bele Krajine, slovenskog dijela Istre i u Pomurju, Republika Slovenija tamošnjim Hrvatima zasad ne priznaje nikakav status. 

Kako bi se pomoglo našim sunarodnjacima u razmatranju brojnih pitanja vezanih uz očuvanje i razvijanje njihova hrvatskoga identiteta, Središnji državni ured osnovao je Povjerenstvo koje se sastoji od predstavnika Hrvata u Sloveniji te predstavnika hrvatskih institucija: Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva kulture i Središnjeg državnog ureda.

Na svojoj prvoj sjednici, uz ostala pitanja, Povjerenstvo se bavilo pitanjem Prijedloga zakona o ostvarivanju kolektivnih kulturnih prava nacionalnih zajednica pripadnika naroda bivše SFRJ u Republici Sloveniji, koji je Savez hrvatskih društava u Sloveniji zaprimio od predsjednika Odbora za kulturu Državnog zbora Republike Slovenije, a koji je žurno upućen na usvajanje u parlamentarnu proceduru.

Za Hrvate u Republici Sloveniji ovaj Prijedlog Zakona ima nekoliko nedostataka, no najveći je taj što im se i dalje ne priznaje status nacionalne manjine te se tako odriče autohtonost hrvatskog naroda u ranije navedenim područjima Slovenije, a samim time i dalje neće imati prava koja uživaju dvije priznate nacionalne manjine u Republici Sloveniji, Mađari i Talijani.

Predsjednik Povjerenstva, državni tajnik Zvonko Milas uvjeren je da će osnivanje i rad Povjerenstva donijeti pozitivne pomake, da će se bolje koordinirati postojeće aktivnosti i osmisliti nove te da će se poboljšati komunikacija nadležnih hrvatskih institucija s Hrvatima u Sloveniji. 

Predstavnici Hrvata iz Slovenije Đanino Kutnjak i Marko Mandir izrazili su svoje zadovoljstvo osnivanjem Povjerenstva, zahvalili su na potpori hrvatskih institucija te su istaknuli važnost dobivanja stručne pomoći u rješavanju pojedinih pitanja. 

Svi članovi Povjerenstva suglasni su da treba intenzivirati komunikaciju te učiniti dodatne napore kako bi u dogledno vrijeme bili vidljivi konkretni pomaci u položaju i statusu Hrvata u Republici Sloveniji.

Komentara 4

CR
crocro
06:56 22.02.2018.

Priznati nacionalne manjine u nekoj državi je dobra stvar. Ali to treba raditi na bazi reciprociteta. Npr. kakva prava i status ima naša manjina u nekoj zemlji, takva prava i status treba imati nacionalna manjina te države u Hrvatskoj. I tu je priči kraj. Ako slovenci nisu otvorili status nacionalne manjine u Sloveniji, onda nipošto takav status ne može imati slovenska nacionalna manjina u Hrvatskoj. A kada će se to dogoditi? E, to je stvar bilateralnih sporazuma.

Avatar zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
23:24 21.02.2018.

u nijednoj zemlji EU-je Hrvati nemaju Status nacionalne manjine e to neide tako dalje..

PE
petekfr@
12:37 22.02.2018.

Svaki koji dođe živjet u drugu zemlju mora poštivat njihove zakon a nacionalnost može zadržati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije