'Svi Europljani misle samo o novcu'

Skandal u Melbourneu. Hrvatica tuži šefa zbog rasizma i traži više od milijun dolara odštete

Mobing
Foto: Shutterstock
30.11.2016.
u 09:20

Bivša djelatnica australskog poreznog ureda kaže da je šest godina vrijeđana i ponižavana zbog svog hrvatskog podrijetla

Kako piše Canberra Times, a prenosi SBS.com.au, Iva Ilijevski otkriva da je od 2006. do 2012. godine bila izložena maltretiranju na radnom mjestu, zbog čega traži 1,250.000 dolara odštete.

U tužbi bivša djelatnica australskog poreznog ureda navodi da joj je šef upućivao sljedeće komentare:

"Živiš li kao pravi Balkanac, u kući na dva kata ukrašenoj lukovima i lavovima?"

"Živiš li u kući od tisuću kvadrata s lavovima i lukovima?"

"Imaš previše novca!"

"Novac, novac, novac, to je sve o čemu vi Balkanci razmišljate!"

"Svi Europljani misle samo o novcu!"

Ilijevski tvrdi da je ismijavana zbog toga što je s roditeljima telefonski razgovarala na hrvatskom jeziku i to u vrijeme kada je njezin otac bio teško bolestan. 

Krajem 2012. godine otišla je na bolovanje. Nakon što joj je dijagnosticirano više mentalnih poremećaja, dobila je invalidsku mirovinu.

Sud je odbacio njezinu optužbu da je australski porezni ured prekršio sporni članak 18c zakona o rasnoj diskriminaciji, koji govori o uvredi na osnovi rase, boje kože ili etničkog podrijetla.

No slučaj će se ponovno naći pred sudom, i to već u veljači 2017.

Komentara 17

AU
aunick
12:09 30.11.2016.

U zivotu i komunikacijama ili si korisnik usluga ili nudis usluge. Ako usluga treba svoj novac nosis tamo gdje usluga po tvome izboru. Ako pak usluge nudis pokusavas da budes bolji od konkurencije. U Australiji za pola moga vijika ovde nikad se nisam osjecao diskriminiran, a uspjesan sam. Uklopite se ljudi.

Avatar jumanji
jumanji
10:39 30.11.2016.

ako joj taj službenik nije nekakvi crnac indijanac azijat onda to nema nikakve veze sa rasizmom

DU
Deleted user
09:37 30.11.2016.

Tužbe za novce su više tip američkoga života.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije