Izložba će biti otvorena do 8. travnja

Sinjska alka u svjetskoj metropoli

Sinjska alka u New Yorku
Foto: Irena Ozimec
1/9
30.03.2016.
u 07:33

U gradu koji nikad ne spava sinoć je otvorena izložba "Sinjska alka – 300 godina", za čiju su se organizaciju pobrinuli Viteško alkarsko društvo Sinj i Stalna misija Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima u New Yorku

Za provedbu ovog projekta mnogi su dali veliki doprinos, no posebno nas je svojim nesebičnim trudom zadužila Gordana Čačinović, Sinjanka s američkom adresom.

Svečanom otvorenju prisustvovali su brojni diplomati, predstavnici gradske uprave New Yorka i izaslanici hrvatske zajednice.

Foto: Irena Ozimec

Uzvanicima se obratio veleposlanik Vladimir Drobnjak koji je govorio o načelima spomenute viteške igre, njezinoj važnoj povijesnoj ulozi te dijelovima odore i opreme alkara.

Drobnjak je podsjetio kako je Sinjska alka 2010. godine uvrštena na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine, o čemu svjedoči i izložena povelja.

Foto: Irena Ozimec

Odjeveni u bogate, tradicionalne odore, alkar Petar Tomašević i alkarski momak Ivan Domazet uživo su dočarali ponos Hrvatske.

Izložene vrijedne narodne nošnje, ukrasni detalji i nakit, iako stari više od 200 godina, još uvijek se koriste tijekom natjecanja.

Oružje poput kubura, jatagana, koplja i pušaka kremenjača, nije moglo biti predstavljeno zbog UN-ovih sigurnosnih propisa.

Zaklada Hrvatska kuća pri Ministarstvu vanjskih i europskih poslova te Hrvatska turistička zajednica financirali su ovu izložbu koja će u zgradi Ujedinjenih naroda biti otvorena do 8. travnja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije