NOVI šoping „TEŽAK“ 286 MILIJUNA EURA

Ronny Pecik, Austrijanac hrvatskog porijekla, kupio 11 posto Immofinanza

Ronny Pecik
Foto: Victory AG Beč
1/2
05.03.2020.
u 13:28

Oni koji poznaju Pecika i njegovo poslovanje kažu kako ovaj širom svijeta poznati i izuzetno uspješni investicijski znalac ništa ne radi bez razloga.

Kada je u austrijsku javnost došla informacija američke izvještajne agencije za davanje financijskih informacija Bloomberg da je 11 posto dionica austrijske kompanije za nekretnine Immofinanz AG kupio investitor iz Austrije, domaći mediji pitali su se o kome je riječ i tko je novi vlasnik dionica vrijednih 286 milijuna eura. No, sada se zna.

Taj misteriozni kupac je Ronny Pecik (57), Austrijanac hrvatskog porijekla i jedan od najvećih austrijskih poduzetnika i uspješnih investitora u svjetske koncerne visoke tehnologije i nekretnine.

Kako izvještava Bloomberg, pozivajući se na poznate, ali neimenovane izvore, ovaj potez Pecik je povukao s partnerom iz grupe investitora na čijem je čelu Rudolf Fries koji je od 2008. godine jedan od glavnih dioničara Immofinanza, kompanije koja baš nije bila prijateljski naklonjena austrijskom dioničarskom društvu S-Immo u kojem Pecik i njegov švicarski kolega Norbert Ketterer od studenoga prošle godine imaju gotovo 15 posto udjela u vlasništvu.

Oni koji poznaju Pecika i njegovo poslovanje kažu kako ovaj širom svijeta poznati i izuzetno uspješni investicijski znalac ništa ne radi bez razloga. Motivi njegove kupnje dioničarskog paketa Immofinanza i dalje se službeno ne znaju jer ovaj lukavi austrijski investitor ne otkriva svoje karte i ne daje izjave za medije.

No oni koji poznaju njegovu poslovnu logiku tvrde da on ne bi krenuo u akciju da nema ozbiljan plan. Vrlo je vjerojatno da je u osvajačkom pohodu na većinski vlasnički dio dionica Immofinanza. I to njegovom u praksi provjerenom „mic po mic“ strategijom, kako se to kaže u njegovu rodnom varaždinskom kraju.

U svakom slučaju, kako tvrdi Bloomberg, Pecik i njegov kompanjon s 14 postotnim vlasničkim udjelom u S-Immo AG kroz novi tzv. Fries deal postali su „glavni akteri u obje kompanije“.

Agencija ističe kako je za Immofinanz novonastala situacija „povijesna promjena“. Tim više što sada Pecik može ponovno aktivirati u studenome prošle godine zbog nesuglasja propale planove o spajanju dvije navedene austrijske kompanije koje se bave nekretninama, a koje bi zajedno bile „teške“ čak 7 milijardi eura.

Zanimljivo će biti vidjeti koliko će glasova na Glavnoj skupštini dioničara Immofinanza uspjeti osvojiti Ronny Pecik sa svojim kompanjonom s obzirom na njegovu znatnu snagu izraženu brojem i vrijednosti kupljenih dionica.

Naime, S-Immo AG i Pecik trenutačno imaju u Immofinanz AG-u 23 posto dionica, Immofinaz u S-Immo AG-u 29, 14 posto, a s Pecikom gotovo impozantnih 44 posto. Podatak koji prilično jasno ukazuje na fuziju.

U prilog tome govori i izjava predsjednika Uprave S-Immo AG-a Ernsta Vejdovszkyja bečkom tjedniku Trend kako „od nedavnog ulaska investitora Ronny Pecika u S- Immo, koji je na Bečkoj burzi Hignflyer, ova je tvrtka kandidat za preuzimanje“.

Ovo je Vejdovzkyjeva konstatacija o Peciku, drugom najvećem dioničaru S-Immo AG-a: „Što on točno smjera, ne znam, ali ima nos za uspješne dionice“. U svakom slučaju zanimljivo će biti vidjeti koliko će dionica Varaždinac Ronny Pecik uspjeti kupiti te tko će još uz njega profitirati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije