Pennsylvanija

Rankin omladinski tamburaški zbor održao 61. godišnji koncert

Rankin omladinski tamburaški zbor
Foto: Franjo Bertović
1/4
25.03.2022.
u 14:16

Koncert je održan u prekrasnoj i vrlo akustičnoj dvorani škole „The Wooldland Hills Turtle Creek Elementary Steam Academy“.

Doista lijep godišnji koncert održan je u Rankinu, američkoj državi Pennsylvaniji, u organizaciji Rankin omladinskog tamburaškog zbora (Rankin Junior Tamburitzans) koji već mnogo godina djeluje u ovom gradu, nedaleko Pittsburgha. Koncert je održan u prekrasnoj i vrlo akustičnoj dvorani škole „The Wooldland Hills Turtle Creek Elementary Steam Academy“.

Poznato je da je težak život i nestabilna politička situacija u istočnom dijelu Europe natjerala mnoge koncem 19. stoljeća da odlaze „trbuhom za kruhom“ u prekomorske zemlje - Ameriku i Kanadu. Mnogi su uvidjeli i pronašli mogućnost zaposlenja u rudnicima ugljena i željezna. Nisu se prezali teškog fizičkog rada već su uvidjeli mogućnost boljeg života i stalnog zaposlenja. Brežuljkasta Pensilvanija a, posebno okolica Pittsburgha i zelenilo planinskog dijela Allegheny kotara, podsjećalo ih je na „stari kraj“ kako su obično zvali svoju domovinu koju napustiše. Rankin je zato bio centar tih došljaka koji se zaposliše u tim velikim tvornicama prerade željezne rude i topionicama.

Foto: Franjo Bertović

Većinski su to bili Hrvati koji su stanovali blizu jednih drugih ali nedaleko tih velikih industrijskih postrojenja. I danas, mnoge te industrijske građevine čine srce grada, i aktivne su u proizvodnji željeznih proizvoda. Tako se je u susjedstvu govorio hrvatski jezik, širio miris domaće kuhinje ali i vjerno čuvala kulturna baština i hrvatski običaji. Poneki nisu ni imali neke veće potrebe da nauče engleski jezik. Ali sve to se je trebalo očuvati i prenijeti na nove naraštaje. U tome su Hrvati bili jako odlučni.

Nakon dugog i mukotrpnog rada sastajali su se, svirali tamburicu i pjevali naše pjesme, što je bio odušak i nadopuna energije za sljedeći dolazeći radin dan. Danas bi se to kazalo „zdravstvena terapija“ putem tog malog i sićušnog instrumenta kojeg zovemo prima ili bisernica.

Foto: Franjo Bertović

Ovaj 61. Godišnji koncert na kojem sam prisustvovao, bilo je vidljivi zavjet, kojeg su djeca dala svojim roditeljima, djedovima i bakama te pradjedovima, da će čuvati i ponositi se sa svojom hrvatskom baštinom i tradicijama. Rankin omladinski tamburaški zbor sa svojim gostom „Ansambl hrvatski dom Rankin“ izveli su dvosatni program koji je zadivio i razveselio sve prisutne.

Rankin omladinski tamburaški zbor ima u svojim redovima djecu svih uzrasta a vode ga: Rebert Pollak direktor i koreograf, Gordon Mann glazbeni direktor, Julie Horgas pomoćna koreografkinja, Arianna Burns pomoćna glazbena direktorica i Lacey Brooks također pomoćnica koreografa. Na pozornici je predstavljena maturantica srednje škole Riley Furrick, koja ove godine završava Steel Valley High School a koja sudjeluje u ovom tamburaškom i folklornom zboru od svoje 5. godine starosti. Kod dodjele priznanja i simboličnih poklona ovoj mladoj i talentiranoj osobi, istaknuti su mnogi ostvareni rezultati njenog rada i djelovanja u područnoj zajednici grada. Bilo je, za nas, pravo nadahnuće čuti o njenom kratkom ali bogatom životopisu.

Foto: Franjo Bertović

Iskreno čestitamo svim izvođačima, direktorima i roditeljima! Rankin omladinski tamburaški zbor drži mnogo do svog nasljeđa od naroda od kojeg su potekli i kojem su dali zavjet, da će očuvati tradicijsku baštinu u ovom gradu.

Nakon koncerta održano je narodno i zabavno veselje u Hrvatskom domu u Rankinu kojeg je potaknula domaća hrvatska kuhinja, uz poslugu kod bara sa šljivovicom, karlovačkim i ožujskim pivom te domaćom hrvatskom glazbom o kojoj se je brinuo sastav „Zabava“ na čelu s Frankom Božičevićem. Bio je to doista lijep i zabavan ugođaj za sve koji su bili nazočni.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije