WEBINAR ZNANSTVENIKA

Rad prepoznatljiv u domovini i svijetu: Skulpture Ivana Meštrovića u Chicagu

Foto: Arhiva HBZ-a
1/2
12.05.2021.
u 22:44

Predstavnici mnogih hrvatskih društava koja djeluju u Americi prisustvovali su ovome video okupu

U utorak, 11. svibnja 2021., održan je webinar hrvatskih i američkih akademskih znanstvenika u organizaciji Hrvatskog veleposlanstva iz Washingtona DC i pod predsjedanjem veleposlanika Pjera Šimunovića.

Na panelu su se našla ova imena: Erika Doss, PhD. Professor of University of Notre Dame, Indiana; Katrina Phillips, PhD., enrolled member of the Red Cliff Band of Lake Superior Ojibwe, Professor of American Indian History, Macalester College, Saint Paul, MN; Rose Miron, PhD, Director of the D’Arcy McNickle Center for American Indian and Indigenous Studies, Newberry Library, Chicago, IL; Maria Dugandžić-Pašić, author of ‘Croatians of Chicagoland’, Chicago; Barbara Vujanović, Senior Curator, Ivan Mestrović Museums - Mestrović Atelier, Zagreb, Croatia; Dalibor Prančević, PhD, Assistant Professor, Department of History of Art, Faculty of Philosophy, University of Split, Split, Croatia; John David Mooney, artist and sculptor, the last student of Ivan Mestrovic, Artistic Director, John David Mooney Foundation, Chicago. 

Predstavnici mnogih hrvatskih društava koja djeluju u Americi prisustvovali su ovome video okupu (putem zoom) i saslušali razloge pokrenutog pitanja gradskih vlasti o uklanjanju ovog remek djela, kojeg je Ivan Meštrović darovao Chicagu. I ako su ti razlozi pomalo blijedi ili nejasni mnogima koji ne bježe od povijesnih činjenica već ih prihvaćaju kao dio tog vremena a danas i ponosa. Svjesni su i činjenice da mnoge narodnosti se doseliše u ovu veliku zemlju i sa svojim marljivim radom, talentom i odlučnošću pridonesoše gradnji ove prostrane i demokratske zemlje. Uočene mogućnosti su korištene ali i priznanja i zahvale javno uručivane. Jedna od njih je i ovaj Meštrovićev umjetnički uradak. 
 

Trajanje webinara bilo je oko sat i pol vremena i, ako je plan bio samo jedan sat. Učesnici na pozornici svih tih zbivanja i opisa ovog glasovitog kipara, slikara, arhitekta, književnika i profesora doista su bili pripremljeni da nam predstave čovjeka, koji je iz Vrpolja u Slavoniji, preko mjesta Otavice u Dalmaciji (odakle potječu njegovi korijeni) krenuo u svijet željan naobrazbe, rada i dokaza svog talenta, marljivosti i odanosti  narodu zemalja u kojima je radio i živio, i hrvatskom narodu od kojeg je potekao.

Njegov plodonosni rad prepoznatljiv je u domovini i svijetu. Teško je razlučiti, i ako se je samo jedan glas usprotivio „Indijancima na konju“ (još poznati pod imenom „strijelac“, i ako nedostaje luka i strijele, u ruci konjanika) jer navodno „što kazati djeci?“ Ali ostati će pamtljive riječi nekadašnjeg Meštrovićevog studenta, a danas uglednog kipara iz Chicaga John D. Mooney koji je ustvrdio da riječi ili uradak umjetnika mogu se ponekad različito protumačiti i iskriviti umjetnikovu poruku.

Stotinjak slušatelja i gledatelja iznenadili su se kad je završne riječi izgovorio veleposlanik Pjer Šimunović, u znak zahvale gostima-predavačima i svim prisutnima te izrazio zadovoljstvo da je Meštrović predstavljen kao plodonosni umjetnik i velikan umjetničkog života  a „sada sve ostaje na gradskom vijeću da donese odluku“. Te riječi označile su kraj ove zanimljive i intelektualne rasprave. 
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije