Čak 300 fotografija

Putujuća izložba djece hrvatskih iseljenika

Putujuća izložba
Foto: Snježana Radoš
1/11
24.01.2017.
u 10:36

Sudionici su poslali fotografije odgovarajuće tematike, kao što su hrvatski krajolici, etnografska, povijesna i kulturna baština Hrvatske, a svaki autor mogao je sudjelovati s najviše tri fotografije popraćene tekstom (rečenica, stih, sintagma) tj. kratkim opisom

Međunarodna izložba fotografija djece hrvatskih iseljenika diljem svijeta svečano je otvorena u petak, u Hrvatskoj matici iseljenika.

"Bog, Hrvatska! – Pozdrav iz zavičaja" nastala je na osnovi fotografskog natječaja koji je organizirala udruga "Hrvatsko-talijanski mozaik Rim".

Izložbu je uvodnim riječima predstavila v. d. ravnateljice Hrvatske matice iseljenika Mirjana Ana-Maria Piskulić, a proglasio ju je otvorenom Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Foto: Snježana Radoš

Prisutnima se obratila i Ivana Milina, predsjednica udruge "Hrvatsko-talijanski Mozaik Rim", Antonella D'Antuono, predsjednica udruge "Jedna Musika" iz Molisea te potpredsjednica udruge "Hrvatsko-talijanski Mozaik Rim" Zrinka Bačić.

U natječaju su sudjelovali učenici hrvatske dopunske nastave u inozemstvu i djeca hrvatskih iseljenika u dobi od 8 do 16 godina.

Sudionici su poslali fotografije odgovarajuće tematike, kao što su hrvatski krajolici, etnografska, povijesna i kulturna baština Hrvatske, a svaki autor mogao je sudjelovati s najviše tri fotografije popraćene tekstom (rečenica, stih, sintagma) tj. kratkim opisom.

Foto: Snježana Radoš

Pristiglo je 300 radova iz raznih dijelova svijeta – Njemačke, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Italije.

Stručni žiri, kojem su bila na čelu dvojica mladih hrvatskih fotografa – Darko Kero i Goran Kuzmanić (Art more – Split), izabrao je najboljih 30 fotografija.

Prvu nagradu za fotografiju na temu "To je zemlja dide mog i oca mog" osvojila je Ana Francisković iz Subotice.

Foto: Snježana Radoš

Drugonagrađena bila je fotografija na temu "Tajna u svili i slami" Marije Vuković iz Tavankuta.

Foto: Snježana Radoš

Treću nagradu na temu "Dok mi odmaramo, drugi rade" osvojila je Giada De Rossi iz Rima.

Foto: Snježana Radoš

Posebno priznanje dodijeljeno je jednoj od 30 fotografija koje su odlukom žirija ušle u uži izbor natječaja za najoriginalniji koncept "Bog, Hrvatska! U globalizirajućem svijetu". Glasanje za ovu nagradu provelo se javno na internetskoj stranici www.mosaicoitalocroato.com, a najbolji su bili: Giulia Verdat (Italija) za fotografiju "Bože, čuvaj Hrvatsku", Victoria Clementina Pirani (Italija) za "Tajanstvenu pećinu" i Josipa Stanić (Srbija) za snimku "Ako već radiš, radi kako treba".

Među brojnim uzvanicima bili su veleposlanici Filip Vučak i Drago Štambuk, književnik i povjesničar te član Upravnog odbora Hrvatske matice iseljenika Đuro Vidmarović, pomoćnica pročelnika za odgoj i obrazovanje Katarina Milković, zamjenica pučke pravobraniteljice Lidija Lukina Kezić, članovi Upravnog odbora udruge "Hrvatsko-talijanski mozaik Rim" Dragica Hadrović i Camillo Cirelli.

U svečanom programu nastupale su članice folklornog ansambla "Sv. Juraj Draganić" te modna dizajnerica Sara Lončarić koja je pokazala svoju kreaciju.

U organizacijskom timu bili su Sarah Zuhra Lukanić, Nikolina Žuvela, Dragan Alvir, Zrinka Bačić, Camillo Cirelli, Mauro De Rossi, Dragica Hadrović, Ivana Milina i Gabriele Pirani.


Naida Šehović

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije