Europska turneja

Publika u bečkom Musikvereinu ovacijama ispratila Zagrebačku filharmoniju

Foto: Snježana Herek
1/2
13.10.2019.
u 20:14

Violinist Zagrebačke filharmonije Darko Franković otkrio je kako je svakom glazbeniku "čast i užitak" nastupiti u bečkom Musikvereinu, u jednoj od najprestižnijih svjetskih dvorana

Zagrebačka filharmonija predvođena Kristjanom Järvijom, mladim dirigentom estonskih korijena odraslim u Sjevernoj Americi, oduševila je publiku u Velikoj dvorani znamenitog bečkog Musikvereina.

Ovacije i gromoglasan pljesak trajali su ne samo dok dirigent Järvi nije pristao na još jedan glazbeni dodatak, naravno valcer za probranu publiku, nego sve dok nije znakovitim pokretom ruke na pozdrav i doviđenja otišao iza zastora. Jer i on i ostali glazbenici doista su se naradili.

Bio je to koncert za pamćenje po mnogočemu. Po suptilnim i virtuoznim izvedbama Zagrebačke filharmonije, sigurnom i za oko posebno atraktivnom dirigentu koji je znalački iskoristio sve mogućnosti orkestra i na sebi svojstven način ponudio Bečanima impresivan dinamičan glazbeno-tonski spektakl.

I naravno, zanimljivo sastavljen, vrlo zahtjevan program koji je i ovom prigodom u bečkom "hramu glazbe" potvrdio bogate i raznolike interpretativne mogućnosti Zagrebačke filharmonije.

Tom sjaju pridonijela je, uz blistavi orkestar i dirigenta velike izdržljivosti, višestruko nagrađivana pijanistica Soryang, podrijetlom iz Južne Koreje, školovana u prestižnim europskim glazbenim središtima, pa tako i u Beču. Ona je virtuoznim prebiranjem po tipkama glasovira i živim dijalogom s orkestrom jasno dala do znanja da je već nastupala i s najpoznatijim svjetskim orkestrima.

U glazbeno osvajanje bečke publike, Zagrebačka filharmonija krenula je"Simfonijskim kolom" istaknutog hrvatskog skladatelja Jakova Gotovca. Snažni elementi narodne glazbe Gotovčeva djela u vrhunskoj izvedbi zagrebačkih filharmoničara izmamili su već na samom početku koncerta dugotrajan aplauz bečke publike i povike "bravo". Uslijedio je Griegov Klavirski koncert u A-molu.

Drugi dio večeri donio je skladbu "Fratres" za gudače i udaraljke suvremenog estonskog skladatelja Arvoa Parta te premijernu izvedbu skladbe "New York Songs" Kristjana Jävija koji se Bečanima predstavio ne samo kao uspješan i inovativan dirigent nego i skladatelj. Koncert je završio Čajkovksijevom "Snjeguljicom" op. 12- novim otkrićem u Järvijevom aranžmanu.

Repertoar koncerta nikoga u dvorani nije ostavio ravnodušnim. Bio je to očito novi doživljaj za bečku publiku. A za nas impresivna glazbena promocija.

"Ovacije publike dovoljno govore o posebnom koncertu i jedinstvenom glazbenom doživljaju koji je Zagrebačka filharmonija, orkestar, solisti i dirigent pripremili u poznatom bečkom Musikvereinu", rekao je ponosni i očito zadovoljni ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch, dodavši: "Beč je prvo koncertno odredište na europskoj turneji Zagrebačke Filharmonije, a nakon austrijskog glavnog grada do 12. listopada slijede koncerti u Münchenu, Dresdenu, Frankfurtu i Zürichu".

Istaknuo je kako je Zagrebačka filharmonija posljednjih godina rado viđeni gost u Austriji, posebno u Beču i Salzburgu te kako se time "malo orkestara može pohvaliti", što također potvrđuje njenu kvalitetu. Napomenuo je da je početak ove godine Zagrebačka filharmonija obilježila Novogodišnjim koncertom u Salzburgu, održanim četvrti put za redom.

Violinist Zagrebačke filharmonije Darko Franković otkrio je kako je svakom glazbeniku "čast i užitak" nastupiti u bečkom Musikvereinu, u jednoj od najprestižnijih svjetskih dvorana.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije